Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korkokäännettä on odotettu seitsemän laihaa vuotta

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Joko tänä syksynä tulisi vihdoin ensimmäinen virallinen osoitus siitä, että vuonna 2008 Yhdysvalloista alkanut finanssikriisi alkaa olla ohi?

Yhdysvaltain keskuspankki Fed nimittäin antoi viime viikolla aiempaa vahvempia viitteitä siitä, että se ehkä nostaa ohjauskorkoaan syksyllä, mahdollisesti jo seuraavassa kokouksessaan syyskuussa.

Se olisi historiallinen käänne. Ohjauskorko ei ole noussut peräti seitsemään vuoteen, koska talouskasvu on ollut heikkoa eikä sitä ole haluttu vaarantaa rahapolitiikkaa kiristämällä.

Nyt Yhdysvalloissa on vihdoin merkkejä siitä, että esimerkiksi työmarkkinoiden elpyminen on pysyvämpi ilmiö. Työttömyys on painunut hieman yli viiteen prosenttiin.

Talous kasvaa – ei kohisten, mutta tasaisesti kuitenkin. Euroopassa samansuuntainen kehitys on alkanut Britanniassa, mutta ei vielä euroalueella.

Toisaalta koron nostoa pohtivien Yhdysvaltain ja Britannian keskuspankkiirien päänvaivana on se, että signaalit ovat osittain ristiriitaisia. Yhdysvalloissa inflaatio on ollut jo pitkään alle keskuspankin määrittelemän kahden prosentin tavoitteen, eikä keskuspankki nostane korkoa ennen kuin se on suhteellisen varma siitä, että hintojen nousuvauhtikin on pysyvämpää.

Voisiko keskuspankki tehdä jo syyskuussa tulkinnan, että näkyvissä on palkkojen nousua ja sitä kautta inflaation kiihtymistä? Välttämättä ei, koska vastapainoksi raaka-aineiden, erityisesti öljyn, hinta on laskenut viime aikoina.

Maailman keskuspankkien rahapolitiikat erkaantuvat nyt toisistaan entistä voimakkaammin. Yhdysvalloissa ja Britanniassa politiikka on kiristymässä, mutta Euroopassa ja Japanissa ei näy minkäänlaista tarvetta muuttaa nykyistä poikkeuksellisen kevyttä rahapolitiikkaa.

Euroalue on tuoreimpien tietojen mukaan edelleen hyvin lähellä vahingollista deflaatiota eli sitkeää hintojen laskua, jota torjuakseen Euroopan keskuspankki aloitti maaliskuussa laajan valtionlainojen osto-ohjelman.

Globaaliin talouteen on kasaantunut paljon epävarmuutta myös siksi, että Kiinassa talouskasvu näyttää hidastuvan, minkä lisäksi maan osakemarkkinat ovat sekaisin. Voi olla, että Yhdysvaltain keskuspankki ei vielä syyskuussa uskalla muuttaa kurssiaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat