Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Obama yllätti Etiopiassa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama yllätti tiistaina Etiopian-vierailullaan arvostelemalla isäntiään toimittajien vangitsemisesta ja opposition toiminnan rajoittamisesta.

Kommentti oli yllätys siksi, että Yhdysvallat ja muu länsi on yleensä ollut Etiopian ihmisoikeusrikkeistä ja demokratian puutteista hiljaa. Afrikan sarvessa sijaitseva Etiopia on ollut jo pitkään lännen tärkeä strateginen kumppani erityisesti niin sanotussa terrorisminvastaisessa sodassa.

Pääselitys kumppanuuteen on Etiopian sijainti levottoman Somalian vieressä.

Somalia on romahtanut valtio, jota esimerkiksi terroristiverkosto al-Qaida on pitänyt tukikohtanaan. Etiopian länsipuolella puolestaan sijaitsevat terrorismiyhteyksistä epäilty Sudan ja levoton Etelä-Sudan.

Obaman viestin tehoa tosin söi se, että edellisenä päivänä hän ehti lehdistötilaisuudessa kutsua Hailemariam Desalegnin hallintoa demokraattisesti valituksi, vaikka Etiopian toukokuisissa parlamenttivaaleissa oli ongelmia ja valtapuolue sai 100 prosenttia paikoista.

Isännille suunnattu kriittinen kommentti oli silti tärkeä paitsi Etiopialle myös yleisemmin. Länsimaat ovat yleensä aivan liian vaiteliaita kumppanimaidensa ihmisoikeusrikkeistä ja itsevaltaisuudesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat