Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opiskelijakiintiöt ehkäisevät alan vaihtoa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kaleva kirjoittaa korkeakoulujen ja yliopistojen opiskelijakiintiöistä.

"Ensi keväästä lähtien jopa 70–80 prosenttia yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen opiskelupaikoista varataan niille, jotka eivät ole aiemmin vastaanottaneet korkeakoulupaikkaa. Kiintiöiden kasvattamisella pyritään lisäämään uusien korkeakouluopiskelijoiden määrää ja laskemaan opintojen aloittamisikää."

"Ensikertalaisten suosimisen uskotaan vähentävän opiskelupaikoilla taktikointia. Jatkossa opiskelijan kannattaa hakeutua sellaiselle alalle, josta on oikeasti kiinnostunut. Ongelmana tilanteessa on kuitenkin se, etteivät kaikki toisen asteen koulutuksesta valmistuneet tiedä heti, mitä he haluaisivat tulevaisuudessa opiskella ja tehdä työkseen."

"Muutoksen kääntöpuolena on aloittavien opiskelijoiden tason lasku. Tällä hetkellä esimerkiksi monilla lääketieteelliseen tiedekuntaan valituilla on takanaan vähintään vuoden yliopisto-opinnot kemiassa. Kiintiömäärien suurentaminen vähentää tällaisten, jo harjaantuneiden opiskelijoiden osuutta sisään päässeistä."

"Kokeneet alanvaihtajat ja toista tutkintoa tekevät ovat usein motivoituneita ja tehokkaita opiskelijoita. He valmistuvat nopeasti ja tekevät siten korkeakouluille elintärkeää tulosta. Alan vaihtamisen vaikeus voi pahimmillaan johtaa opintojen keskeytymiseen."

"Kiintiöiden käyttöä ja kokoa on harkittava tarkasti. Kiintiöt eivät saa kohtuuttomasti rangaista nuorta, jonka ensimmäinen valinta osoittautuu vääräksi."

Savon Sanomat pohtii koulutuksen tärkeyttä köyhissä maissa.

"YK julkaisi kuluneella viikolla uusimman raporttinsa maailman väestönkasvusta. Tällä hetkellä maapallolla elää 7,3 miljardia ihmistä, mutta jo 15 vuoden kuluttua meitä on 1,2 miljardia enemmän."

"Miten paljon ihmisiä maapallo jaksaa kantaa? Sitä ei kannata ryhtyä kokeilemaan. Väestönkasvun nopeutumista vastaan pitää löytää keinoja jo nyt."

"Tehokkain keino globaalissa mitassa on naisten kouluttaminen. Yhdysvaltalainen Alan Weisman kirjoittaa kirjassaan Maailma täynnä meitä, että kaikkialla maailmassa vähintään toisen asteen koulutuksen hankkineet naiset synnyttävät keskimäärin kaksi lasta. Tällä hetkellä Afrikassa syntyy yhtä naista kohden peräti 4,7 lasta."

"Tyttöjen opiskelumahdollisuuksien parantaminen on yksi Suomen kehitysyhteistyön johtavia ajatuksia. On vahinko, että hallitus on leikkaamassa kehitysyhteistyöltä määrärahoja."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat