Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mutkikas sovittelu kohti Pariisia

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Maailmanlaajuinen ilmastosopu on yhä kaukana, vaikka neuvottelut ovat loppusuoralla ja takarajaksi asetettu Pariisin ilmastokokous marras-joulukuun vaihteessa on jo ovella. Ennen sitä neuvottelijoilla on vain kymmenen virallista neuvottelupäivää koostaa pohjapaperina olevasta vaikeaselkoisesta toiveluettelosta kaikkia maita sitova ilmastosopimus.

Neuvottelut ovat edenneet etanan vauhtia, ja edessä on mutkikas sovittelu kohti kompromissia. Yhteisymmärryksen syntyminen ei ole mikään itsestäänselvyys, sillä maiden näkemykset päästöjen rajoittamisesta ovat kaukana toisistaan. Sopua kiristää edelleen klassinen ristiriita teollisuusmaiden historiallisista vastuista ja kehitysmaille asetettavista velvoitteista. Neuvotteluita vaikeuttaa etenkin se, miten päästövähennysten kustannuksia jaetaan teollisuusmaiden ja kehittyvien maiden kesken.

Sopimusluonnos on kuitenkin nyt olemassa. Neuvotteluiden puheenjohtajat ovat laatineet uuden pohjatekstin. Sen piti olla yksinkertaisempi kuin Saksan Bonnissa kesäkuussa laadittu lähes 90-sivuinen paperi, johon oli koottu kutakuinkin kaikki osapuolten toiveet. Mitään ei kuitenkaan ole karsittu uuteen luonnokseen.

Nyt erilaisia vaihtoehtoja on karsittava, jotta yhteisymmärrys yli 190 maan kesken löytyisi. Jo nyt YK:n rooli ilmastopolitiikan sovittelijana natisee liitoksissaan. Kompromisseja tarvitaan, sillä täyttä yksimielisyyttä – johon YK:n osapuolikokoukset perustuvat – kaikkien maailman maiden kesken ilmastopolitiikasta ei synny koskaan.

Ilmastonmuutos on vakava, maailmanlaajuinen ympäristöongelma. Se ei ole hävinnyt mihinkään, vaikka Suomen kesä on ollut kylmä. Päinvastoin tutkijat ovat raportoineet, että muutos on jopa voimistunut. Kulunut kesäkuu oli maailmanlaajuisesti mittaushistorian lämpimin, ja tämän vuoden ensimmäiset kuusi kuukautta olivat myös ennätyksellisen lämpimiä.

Yksi rajapyykki silti saavutettiin viime vuonna. Maailman energiantuotannon hiilidioksidipäästöjen kasvu pysähtyi ensimmäisen kerran 40 vuoteen. Päästöt ovat kuitenkin edelleen liian suuret, jotta keskilämpötilan nousu saataisiin pysäytettyä kahteen asteeseen, jota pidetään ihmiskunnan kannalta kriittisenä rajana.

Hyviäkin signaaleja on ilmassa. Maailman suurin kasvihuonekaasujen päästäjä Kiina toisti kesäkuussa tavoitteensa saavuttaa päästöhuippu ennen vuotta 2020. Johtavien teollisuusmaiden G7-ryhmä on julistanut tavoitteekseen lopettaa päästöt vuosisadan loppuun mennessä. Elinkeinoelämä on antanut omia lupauksiaan, ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi kantaa ovat ottaneet niin paavi kuin Dalai Lamakin.

Ilmastonmuutoksen hillitseminen ja siihen sopeutuminen edellyttävät, että maat pystyvät irrottautumaan kansallisista huolenaiheistaan ja asettamaan globaalit asiat niiden yläpuolelle. Vapaaehtoisuudessa ja kansallisessa sopimisessa piilee riskejä, jotka eivät ole ympäristön kannalta myönteisiä. Kunnianhimoiset tavoitteet ja päästövähennykset saattavat unohtua, kun maat keskittyvät kilpailukykynsä kohentamiseen.

Tärkein asia Pariisissa on löytää mahdollisimman pikaisesti keinot ilmastopäästöjen vähentämiseksi. Se on kaikkien etu. Mikään maa ei pysty yksin vähentämään päästöjään niin paljon, että tavoite maapallon keskilämpötilan nousun pysäyttämisestä kahteen asteeseen täyttyisi. Tähän tarvitaan kaikkien – sekä teollisuusmaiden että kehittyvien maiden – toimia.

Pariisin ilmastosopimus on tavoittelemisen arvoinen. Kunnianhimoinen sopimus näyttäisi suunnan sekä toisi yhteiset pelisäännöt ja oikeudellisesti sitovat puitteet kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen. Jos sopimusta ei saada aikaan, työ ilmastonmuutoksen torjumiseksi on epävarmalla pohjalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat