Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uskaltaako amerikkalainen enää lomailla Euroopassa?

Pääkirjoitus
 
Laura Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja.

Eurooppa näkee Yhdysvallat maana, jossa kuka tahansa hullu voi milloin tahansa aiheuttaa hävityksen kauhistuksen. Näin kirjoitti amerikkalaisprofessori Stephen Hess, joka perehtyi eurooppalaisten kirjeenvaihtajien raportointiin Yhdysvalloista 1990-luvulla.

Hessin havainto pätee edelleen. Lähes kaikki eurooppalaistoimittajat Yhdysvalloissa kertovat samoista asioista: aseista, ammuskeluista, rasismista, kuolemantuomiosta, abortinvastustuksesta, kiihkouskovaisista ja sosiaaliturvan puutteesta. Nämä ilmiöt tietysti pistävät ensiksi eurooppalaisen silmään. Lisäksi poliisin rasismi on ollut ykkösuutinen myös Yhdysvalloissa viime vuoden aikana.

Uutisjournalismi on aina vinoutunutta, koska uutinen on yllättävä ja usein ikävä asia. Siksi unohtuu, että suuri osa 315 miljoonasta amerikkalaisesta elää tavallista, hyvää elämää. Pahin lamakin on ohi. Eurooppalaistoimittajien jutunaiheet ovat amerikkalaisen keskiluokan arjesta yhtä kaukana kuin Itä-Euroopan romanien kurjuus Helsingistä: siihen törmää ja se järkyttää, mutta se ei ole koko totuus maanosasta.

Omat naapurini Washingtonin esikaupungissa eivät puhu päivittäin kuolemantuomiosta. He ajattelevat koulun alkua, syyslomaa, työstressiä. Bensa on nyt mukavan halpaa, mutta lasten koulutuksesta pitää maksaa entistä enemmän.

Hessin sanat tulivat mieleeni siksi, että olen nyt vuoden seurannut amerikkalaismedian uutisia Euroopasta. Kuva on lohduton: taloudella menee huonosti, johtajat levittelevät avuttomina käsiään, Kreikka vajoaa kehitysmaaksi. Antisemitismi ja äärioikeistolaisuus nousevat. Tuhansien siirtolaisten annetaan hukkua Välimereen, eikä ihmisoikeuksista Yhdysvalloille luennoiva EU tee mitään.

Suomi, tuo Pisan mallioppilas, on vinossa. Amerikkalaislehdet ovat raportoineet Suomen ankeasta taloustilanteesta ja siirtolaisvastaisuudesta. Olli Immosen (ps) kommentit vain vahvistavat mielikuvaa natsismin noususta.

Yhtenä päivänä amerikkalaistuttu mietti, uskaltaisiko hän enää mennä lomalle Ranskaan, koska hänen lapsillaan on juutalaiset nimet. Tietysti uskallat, vastasin, eihän tilanne nyt noin paha ole!

Omien virheitä on aina helpompi selittää ja suhteellistaa. Jotkut eurooppalaiset voivat pitää amerikkalaisia rasisteina tai äärioikeistolaisina kiihkoilijoina, mutta samoin saattavat amerikkalaiset ajatella eurooppalaisista.

Laura Saarikoski laura.saarikoski@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n
Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat