Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Porošenkon varoitusta ei kannata pelästyä liikaa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ukrainan presidentillä Petro Porošenkolla oli Helsingin Sanomien haastattelussa viikonloppuna (HS 2. 8.) terveisiä myös Suomelle. Hän sanoi Venäjän presidentin Vladimir Putinin rikkoneen kylmän sodan jälkeisen globaalin turvallisuusjärjestyksen toimillaan Krimillä ja Itä-Ukrainassa.

"Voiko hän hyökätä myös Suomeen? Voi", Porošenko jatkoi, vaikka asiasta ei häneltä kysytty.

Venäjän sotilaallinen hyökkäys Suomeen voi toki tuntua Kiovassa mahdolliselta. Kommentillaan Porošenko kuitenkin halusi selvästi ennemminkin vahvistaa kuvaa, että Ukraina taistelee parhaillaan "koko Euroopan demokratian, vapauden ja turvallisuuden puolustamisesta", kuten hän sanoi. Hänen viestinsä oli, että jos tämä taistelu hävitään, kaikki ovat vaarassa. Siksi tuki on tarpeen.

On kuitenkin hyvä muistaa, että kaikkien Suomen ulkopoliittisen johdon arvioiden mukaan Suomeen ei kohdistu välitöntä sotilaallista uhkaa. Suomen asema on hyvin erilainen kuin Ukrainan.

Tämä ei tietenkään tarkoita, etteikö pahimpaan pitäisi varautua.

Porošenkon tukipyynnöissä ei ollut mitään uutta. Ukraina tarvitsee Euroopalta solidaarisuutta ja länneltä yleisemminkin rahaa. Aseista Porošenko ei puhunut mitään. Ne puheet on varattu isompien maiden medioille.

Porošenko puhuu ulkomaisille viestimille tietenkin etupäässä Itä-Ukrainassa riehuvasta sodasta. Se ei kuitenkaan ole tavallisen kansan ykköshuoli, sillä surkea taloustilanne vaikuttaa enemmistöön enemmän.

Talouskriisi johtuu osin sodasta. Sota luonnollisesti myös vaikeuttaa ukrainalaisten odottamien uudistusten täytäntöönpanoa. Entisen presidentin Viktor Janukovytšin pakenemiseen johtaneet mielenosoitukset alkoivat kyllästymisestä korruptioon, puolueelliseen oikeusjärjestelmään ja miljardööri-oligarkkien vahvaan asemaan. Nyt monet ukrainalaiset ovat pettyneitä ja jopa ärtyneitä uudistusten ja muutosten hitauteen.

Porošenko kuitenkin vakuutti optimismiaan ja luetteli jo aloitettuja uudistuksia. Hän sanoi uskovansa rauhaankin.

Maanantaina osapuolet palasivat neuvottelupöytään Minskissä. Ukraina on toteuttamassa laajaa väliaikaista itsehallintoa kapinallisalueille. Nyt vastapuolenkin pitäisi osoittaa olevansa tosissaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat