Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus yrittää tulla työntekijöitä vastaan

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Syksyllä tulee kuluneeksi seitsemän vuotta maailmanlaajuisen finanssikriisin alkamisesta, eikä Suomen talous ole vielä toipunut ennalleen kyseisen poikkeuksellisen kriisin aiheuttamasta takaiskusta.

Päinvastoin: tälle vuodelle hartaasti odotettu talouskasvu näyttää jäävän tulematta, ja kokonaistuotanto saattaa sen sijaan supistua jo neljättä vuotta peräjälkeen.

Työttömyys on kesän aikana lisääntynyt entisestään. Lisäksi yhä useamman työttömyys pitkittyy ja paluu työmarkkinoille vaikeutuu.

Yhä selvempää on, että nyt tarvitaan päättäväisiä toimia, jos laajaan työllisyyteen perustuva suomalainen hyvinvointiyhteiskunnan malli halutaan säilyttää.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) esitteli maanantaina työmarkkinajärjestöille hallituksen ajatukset siitä, miten neuvotteluita niin sanotusta yhteiskuntasopimuksesta voitaisiin lähteä viemään eteenpäin. Hallitus on ottanut hallitusohjelmassa määritellystä aikataulusta askeleen taaksepäin ja etenee nyt työmarkkinajärjestöille tutummalla, epäilemättä realistisemmalla koreografialla.

Osapuolten ei oleteta sitoutuvan kattavasti yhteiskuntasopimukseen vielä elokuun 12. päivään mennessä, kuten hallitusohjelmassa sanotaan, vaan siihen mennessä sovitaan neuvotteluiden täsmällinen tavoite hallituksen reunaehtojen mukaisesti. Pitkä neuvotteluprosessi alkaisi nyt elokuussa ja päättyisi vuoden 2017 tammikuun lopussa.

Tarkoitus on myös määritellä tässä vaiheessa käytännön keinot, joilla hallituksen määrittelemään tavoitteeseen päästään, sekä neuvotteluiden aikataulu ja välitavoitteet. Yhteiskuntasopimukseksi nimittäminen näyttää tässä vaiheessa varsin ylimitoitetulta, sillä kyse näyttäisi olevan lähinnä työmarkkinasopimuksesta.

Hallituksen puolesta pakettia kasaa entinen valtakunnansovittelija Juhani Salonius, joka tuntuu nauttivan niin työnantaja- kuin työntekijäpuolenkin arvostusta. Kokonaisuus on silti poikkeuksellisen hankala Saloniuksenkin kokemukseen nähden.

Hallituksen näkemyksen mukaan Suomen vaikeudet johtuvat heikosta kysynnästä vientimarkkinoilla, teollisuuden rajusta rakennemuutoksesta ja erityisesti viime vuosina heikentyneestä kilpailukyvystä.

Hallituksen tavoitteena on alentaa yksikkötyökustannuksia vähintään viisi prosenttia. Lisäksi pyrkimyksenä on parantaa työntekijöiden muutosturvaa. Muutosturva korostuukin nyt puheissa. Kun hallitus aiemmin keväällä yritti ensimmäisen kerran saada yhteiskuntasopimusta aikaan, ulospäin näytti lähinnä siltä, että ainoa tavoite olisi lisätä työntekijöiden vuosityöaikaa sadalla tunnilla ilman korvausta.

Kesän aikana hallitus on ymmärtänyt, että myös palkansaajapuolen on koettava saavansa jotakin. Siksi tarkoituksena on löytää keinoja niiden työntekijöiden aseman parantamiseksi, jotka ovat joutuneet tai ovat vaarassa joutua työttömiksi. Miten tämä tehtäisiin ja kenen kustannuksella – sitä ei vielä tiedetä, mutta ratkaisuja haettaneen koulutuksesta ja esimerkiksi aloittavien yritysten rahoituksesta.

Rehellisyyden nimissä yhteiskuntasopimus kiertyy silti pääosin työn hinnan ympärille. Kun puhutaan hinnan alentamiseen tähtäävistä keinoista, sopimus on jo lähtökohtaisesti vaikeampi työntekijä- kuin työnantajapuolelle.

Muutosturvan lisäksi tarvittaisiin uusia, työntekijöillekin hyväksyttäviä keinoja lisätä työmarkkinoiden joustavuutta, esimerkiksi työaikapankkeja.

Hallituksen puolelta vastaantulona ovat merkittävät tuloveron kevennykset sekä se, että hallitus ei tee kaikkia uhkaamiaan säästöjä ja veronkorotuksia. Tämä kuitenkin varmistuu vasta keväällä 2017, jos neuvottelut ylipäätään aloitetaan ja jos niistä saadaan hallituksen mielestä tarpeeksi tuntuvia tuloksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat