Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Monikulttuuristunut yhteiskunta vaatii uskontojen ymmärtämistä

Pääkirjoitus
 
Kaarlo Kalliala
Sami Kilpiö
Turun arkkihiippakunnan piispa Kaarlo Lauri Juhani Kalliala.
Turun arkkihiippakunnan piispa Kaarlo Lauri Juhani Kalliala. Kuva: Sami Kilpiö

Vanhan sanonnan mukaan luterilaisuus ei ole uskonto, sosiaalidemokratia ei ole puolue eikä rosee ole viini. Laimeus ja haaleus ovat pullauttavinaan ne ulos uskonnon, puolueen ja viinin määritelmistä.

Tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkinen kertoi kesän Kotimaa-lehden haastattelussa eronneensa aikoinaan luterilaisesta kirkosta, koska sen piirissä esiintyi naispappeuden vastustamista. Viimeinen pisara oli jokin piispanvaali, jossa naista ei valittu.

Sittemmin Mäkinen liittyi ortodoksiseen kirkkoon. Jutun mukaan naispappeus ei ortodoksisessa kirkossa tuntunut merkittävältä asialta. "Minulle riitti ortodoksisuus sellaisena kuin se oli sekä se, että kirkko otti minut vastaan."

Mäkisen kokemus osoittaa, miten ortodoksisuus selvästikin on uskonnon muoto. Luterilaisessa kirkossa ei voi hyvin, jos sen muut jäsenet eivät tajua äänestää naista tasa-arvon nimissä. Ortodoksisessa taas voi hyvinkin voida. Se on erityinen elämänmuoto uskonnollisine menoineen ja perinteineen.

Meikäläinen luterilaisuus epäilemättä potee laajuuttaan. Suomessa mieltä ja kieltä on pitkään leimannut luteronormatiivisuus – kuitenkin sellainen, joka herättää kysymyksen, onko luterilaisuus uskonto ollenkaan.

Tällaiseen luterilaisuuteen kuuluu, että sen harjoittaminen on harvoin silminnähtävää. Vanha sanonta on sekin, että maailman uskontojen edustajista kristityt ovat laiskimpia ja että kristityistä laiskimpia ovat luterilaiset.

Suomessa on viime vuosina kehittynyt omaperäinen tulkinta, jonka mukaan kysymys ei suinkaan ole laiskuudesta vaan vakaumuksesta. Uskonnollistyyppiseksi vakaumukseksi on oltu tunnistavinaan "luterilaisuus, jota vakaumuksellisesti ei harjoiteta".

Perustuslain mukaan kukaan ei ole velvollinen osallistumaan omantuntonsa vastaisesti uskonnon harjoittamiseen. Viranomaisista ainakin Opetushallitus näyttää olettavan sellaisenkin omantunnon, joka ei salli edes oman uskonnon harjoittamista. Opetushallitus nimittäin ohjeistaa kysymään tiettyyn uskonnolliseen yhdyskuntaan kuuluvilta vanhemmilta, voiko lapsi osallistua koulussa yhdyskuntansa uskonnollisiin tilaisuuksiin. Käytännössä ohje osuu enimmäkseen luterilaisiin.

Tämä olisi pelkkä kummallisuus, ellei valtiovalta samalla tulisi ottaneeksi kantaa siihen, mahtaako jonkun uskonnollinen vakaumus olla todellinen, tai hahmottaneeksi, että olisi olemassa uskonto, johon kuuluvien omatunto kieltää harjoittamasta sitä. Kumpikin vaihtoehto on uskonnonvapauden kannalta ongelmallinen.

Suomalainen luterilaisuus ei ole vanhan yhtenäiskulttuurin jäänne, jonka harjoittamista joukolla pitäisi varoa. Se on monikulttuuristuneen yhteiskunnan uskonnoista yksi – jos kohta perinteisin ja omaksutuin.

Uskonnottoman tai uskonnot yksityisen piiriin tunkevan uuden yhtenäiskulttuurin rakentaminen on "so last century". Joka sitä yrittää, on koko ratakierroksen jäljessä. Meidänkään yhteiskunnassamme ei ole tähdellistä tuumia, kuinka painaa uskonnonharjoitusta piiloon, vaan kuinka eri uskonnot ja kulttuurit eläisivät rauhassa ja kuinka niiden edustajille tehtäisiin oikeutta.

Kuten toimittaja Kristiina Markkasen Lauantaiesseestä (HS 1. 8.) käy ilmi, simppeliä ratkaisua ei ole. Euroopassa monikulttuurisuus on silkka sosiologinen fakta, mutta missään ei monien kulttuurien kohtaaminen ole käynyt kitkatta.

Markkasen mielestä "monikulttuurista yhteiskuntaa kannattavien täytyy vihdoin opiskella asiaa ja ryhtyä sanoista tekoihin". Olen samaa mieltä. Ei pidä antautua mielikuvien vietäväksi. On pakko ajatella vaikeitakin asioita, suostuttava monimutkaisuuteen ja varauduttava epäonnistumisiin.

Mitään onnistumisen mahdollisuuksia ei ole, ellei uskontoja – sellaisinaan eikä ulkopuolelta määriteltyinä – haasteta keskusteluun ja työhön mukaan. On silkkaa itsepetosta olla tunnustamatta, että monikulttuurisuudesta puhuessamme me usein puhummekin moniuskontoisuudesta.

Myös luterilaisen kirkon on oltava tässä työssä mukana. Luterilaisuus kun on ihan oikea harjoitettavakin uskonto, sosiaalidemokratia poliittinen vaihtoehto ja Santa Digna Rosé vallan hyvää viiniä.

Kaarlo Kalliala hs.artikkeli@hs.fi
Kirjoittaja on Turun arkkihiippakunnan
piispa ja Euroopan uskontojohtajien
neuvoston jäsen.

Korjattu 5.8. klo 16.40: Kolumnissa ollut virke ”Mitään onnistumisen mahdollisuuksia ei ole, ellei uskontoja – sellaisinaan eikä ulkopuolelta määriteltyinä – haasteta keskusteluun ja työhön mukaan” oli muuttunut toimituksen käsittelyssä virheelliseen muotoon ”Mitään onnistumisen mahdollisuuksia ei ole, ellei uskontoja – sellaisinaan tai ulkopuolelta määriteltyinä – haasteta työhön mukaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat