Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Väkivallan kierre uhkaa Turkkia

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Turkin vaalituloksen selvittyä kesäkuussa presidentti Recep Tayyip Erdogan oli syvästi pettynyt yli tuhannen huoneen presidentinpalatsissaan Ankarassa. Erdoganin johtama, islamiin juureutuva AK-puolue ei saanut enemmistöä parlamenttiin, vaan se joutui hallitusneuvotteluihin muiden puolueiden kanssa.

Erdogan oli tottunut johtamaan Turkkia yksinvaltaisesti yli vuosikymmenen ajan, mutta kurdipuolue HDP:n vaalimenestyksen vuoksi AKP:n oli nyt yritettävä jakaa valtaa muillekin. Hallitusneuvottelut ovat yhä jumissa, ja umpikuja johtanee uusiin vaaleihin.

Erdoganille tappio oli henkilökohtainen. Erdogan on halunnut muuttaa Turkin perustuslakia niin, että hän saisi presidenttinä enemmän valtaa itselleen. Ilman selvää enemmistöä maan parlamentissa Erdoganin unelma ei kuitenkaan voi toteutua.

Siksi Turkin aloittamat sotatoimet kurdeja vastaan palvelevat hyvin Erdoganin valtapyrkimyksiä. Demonisoimalla kurdit AKP voi siivota HDP:n poliittiselta kentältä ennen odotettavissa olevia uusintavaaleja. Syyttäjä on jo aloittanut tutkinnan HDP:n johdon väitetystä osallisuudesta aiempiin levottomuuksiin.

Sodanjulistus terroristijärjestö Isisille sekä aseellisille kurdeille näyttää hyvin laskelmoidulta, ja tilanteen väkivaltainen kärjistyminen sataa AKP:n konservatiivien laariin. HDP:n välillinenkin rinnastaminen terroristeihin syö kurdipuolueen kannatusta puoluekantaansa pohtivien turkkilaisten keskuudessa.

Turkki haki toimilleen tukea myös liittolaisiltaan sotilasliitto Natossa kutsumalla jäsenmaat poikkeukselliseen kokoukseen. Nato siunasikin Turkin toimet, vaikka esimerkiksi Saksa varoitti turkkilaisia liittolaisiaan tilanteen kärjistymisestä kurdien kanssa.

Saksa pelkäsi, että rauhanprosessi Kurdistanin työväenpuoleen PKK:n kanssa oli vaarantumassa. Saksalaisten pelot toteutuivat viime viikolla, kun Erdogan totesi itse aloittamiensa neuvotteluiden jatkumisen kurdien kanssa "mahdottomaksi".

Nyt Turkkia uhkaa jälleen väkivallan kierre. Vielä muutama vuosi sitten tilanne näytti rauhanomaisemmalta, kun kurdien kanssa sovittiin aselevosta vuonna 2013. Rauhanprosessi on nyt kuopattu pitkäksi aikaa, sillä luottamuksen jälleenrakennus ei tapahdu hetkessä.

Turkki aloitti sotilasoperaationsa sen jälkeen, kun turkkilaiseen Suruçin pikkukaupunkiin tehtiin heinäkuussa pommi-isku. Iskusta syytettiin terroristijärjestö Isisiä.

Sen jälkeen Turkin sotakoneet ovat moukaroineet Isisin lisäksi PKK:n asemia Pohjois-Irakissa. PKK on vastannut iskuihin väkivallalla Turkin puolella. Viimeksi eilen tiistaina kaksi turkkilaissotilasta kuoli Kaakkois-Turkissa PKK:n väitettyyn pommiin. Väkivaltaan on kuollut jo satoja.

Erdogan pelaa vaarallista peliä. Väkivaltaisuuksia kurdien kanssa ei ole helppo lopettaa, ja iskut saattavat levitä muuallekin Turkissa.

AKP:n hallinnassa ei ole sekään, miten Isis vastaa turkkilaisten iskuihin. Aiemmin Turkkia on syytetty leväperäisestä suhtautumisesta Isisiin, mutta nyt Erdogan on antanut amerikkalaisille luvan käyttää lentotukikohtiaan taistelussa jihadisteja vastaan. Isisin levittäytyminen Turkin maaperälle olisi painajainen, josta on lähes mahdotonta herätä.

Jos tilanne kehittyy AKP:n etujen mukaisesti, Turkissa järjestetään uudet vaalit, ja puolue voittaa enemmistön parlamentissa. Sen jälkeen perustuslakia voidaan muuttaa niin, että Erdoganin valtapyrkimykset toteutuvat.

Erdogania on arvosteltu yksinvaltaisuudesta. Samalla suhteet Euroopan unioniin ja yleisemminkin länsimaihin ovat ajautuneet kivikolle. Koska mitään merkkejä suunnanmuutoksista ei ole näkyvissä, Turkkia uhkaavat verenvuodatuksen jatkuminen, entistä yksinvaltaisempi hallinto sekä kansalaisvapauksien sorto.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat