Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kanaalitunneli on vain yksi siirtolaiskriisin sivunäyttämö

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Päivittäinen draama kanaalitunnelin kautta Ranskasta Britanniaan pyrkivien siirtolaisten ja heitä estävien turvallisuusjoukkojen välillä on numeroissa mitattuna vain pieni osa Euroopan suurta maahanmuuttokriisiä. Poliittisesti se on kuitenkin yksi maahanmuuttopolitiikan epäonnistumisten näkyvimmistä näytöksistä.

Tällä viikolla tunnelin Ranskan puoleisessa päädyssä, Calais'ssa, on ollut leiriytyneinä enimmillään 5 000 Britanniaan pyrkijää. Tunnelialueelle ja Britanniaan suuntaaviin juniin on yrittänyt päästä vähimmillään muutama sata ja enimmillään pari tuhatta ihmistä vuorokaudessa, valtaosin huonolla menestyksellä.

Samaan aikaan Italiaan ja Kreikkaan on tullut kumpaankin noin 79 000 uutta siirtolaista tänä vuonna heinäkuun puoliväliin mennessä, kansainvälinen siirtolaisvirasto IOM kertoo.

Viime vuonna Britanniaankin saapui yli 30 000 turvapaikanhakijaa aivan muita reittejä kuin tunnelin kautta.

Englannin kanaalin rannoilla on käytännössä meneillään siirtolaiskriisin toinen vaihe, kun Eurooppaan jo perille päässeet ihmiset hakevat sieltä itselleen uutta kotimaata.

Britannian pyrkimys estää tunnelin käyttö hallitsemattoman siirtolaisuuden reittinä on sinänsä ymmärrettävissä. Kanaalin draaman käyttö Britannian sisäpolitiikassa, vastuukiistat Ranskan kanssa ja tilanteen yhteys laajempaan siirtolaiskriisiin ovat vaikeampia kysymyksiä.

Pääministeri David Cameron on puhunut Calais'ssa odottavista maahanmuuttajien "parvista". Britannian maahanmuuttolakien tiukentamista perustellaan päivittäisillä uutiskuvilla Eurotunnel-yhtiön aitojen yli kiipeilevistä siirtolaisista. Maahanmuutto on yksi avainkysymys myös todennäköisesti ensi vuonna järjestettävässä kansanäänestyksessä EU-jäsenyydestä.

Hallitustasolla Ranska ja Britannia vakuuttavat yhteistyötä lisätessään turva-aitoja ja poliisivoimia tunnelialueen ympärillä, mutta samalla ne kiistelevät siitä, kumman ongelmasta on lopulta kyse.

Tunnelin siirtolaisdraamassa on kyse samankaltaisesta vastuun ja taakan jakamisen ongelmasta kuin EU:n siirtolaisten ja turvapaikanhakijoiden osalta muutenkin. Kanaalin leirit voivat tyhjentyä, mutta siirtolaiskriisin hallintaan tarvitaan paljon aikaa ja yhteisiä toimia sekä EU-alueella että sen ulkopuolella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat