Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirkon on keskusteltava rohkeammin arvoistaan

Pääkirjoitus
 
Niilo Toivonen

Aito avioliitto -kansalaisaloite on vaimentanut kirkon arvokeskustelua.

Viime joulukuussa hyväksytty sukupuolineutraali avioliittolaki oli ensimmäinen kansalaisaloitteen pohjalta hyväksytty laki Suomessa. Lakia vastustava Aito avioliitto -kansalaisaloite päätyy eduskunnan käsittelyyn todennäköisesti syksyllä 2015. Sen tavoitteena on kumota viime joulukuussa tehdyt päätökset.

Ensimmäisen kansalaisaloitteen hyväksyminen muutti seksuaalivähemmistöistä ja heidän oikeuksistaan käytävää poliittista keskustelua: aloitteen taustalla olleen Tahdon 2013 -kampanjan tavoitteista tuli vallitseva käsitys.

Aito avioliitto -kampanja on nyt hyvin samanlaisessa tilanteessa kuin Tahdon 2013 -kampanja vuonna 2013. Vaikka yksityiskohtaiset lait tulevat voimaan vasta vuonna 2017, Aito avioliitto -kampanja on nyt yleistä käsitystä vastaan oleva osapuoli.

Sukupuolineutraalia avioliittolakia vastustavien argumentit ja toimintatavat ovat muuttuneet kuuden viime kuukauden aikana.

Aito avioliitto -kampanja on ammattimaistunut ja jalkautunut moniin paikkoihin, esimerkiksi herätysliikkeiden kesäseuroihin. Kampanjaan on lainattu ideoita ja toimintatapoja sen kansainvälisiltä kumppaneilta. Sen tunnus on kopioitu ranskalais-italialaiselta yhteistyöjärjestöltä. Kampanja on hiotun näköinen ja hyvin koordinoitu, ja oheismateriaalia on paljon. Aloitteen takana olevalla yhdistyksellä on toimiva hallitus, rahoitus, viestintäsuunnitelma ja tiedottajat.

Huomattavin muutos on kuitenkin se, että uskonnollisuus on putsattu pois kampanjasta kaikissa virallisissa yhteyksissä. Vaikka lähes kaikki kampanjan avainhenkilöt toimivat aktiivisesti erilaisissa uskonnollisissa piireissä, kampanjan retoriikka pohjautuu lasten oikeuksien takaamiseen, ei kristillisten arvojen puolustamiseen.

Uskonnollisten arvojen jättäminen pois on harkittu veto, joka liittyy kampanjan ammattimaistumiseen. Raamattuun ja kirkon viralliseen kantaan pohjautuvia argumentteja käytetään kyllä edelleen vaikutustyössä, mutta kampanjan taustavaikuttajat eivät halua liittää kirkkoa keskusteluun, ettei kirkko muuttaisi nykyistä kantaansa. Edellisestä julkisesta keskustelusta kirkolle jäi käteen vain eroaalto ja sisäinen hajaannus.

Suomen evankelisluterilaisen kirkon kanta avioliittoon on viimeisimmän kirkolliskokouksen jälkeen yhä se, että avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto. Mikäli valmisteltavana oleva sukupuolineutraali avioliittolaki tulee voimaan vuonna 2017, yhteiskunnan ja kirkon käsitykset avioliitosta ovat erilaiset.

Lain tullessa voimaan kirkolle syntyy paine mukautua yhteiskunnan vallitsevaan tilaan ja sallia samaa sukupuolta olevien pariskuntien avioliiton kristillinen siunaaminen. Näin tapahtui esimerkiksi Ruotsissa vuonna 2009. Siellä papit saivat päätöksen yhteydessä myös oikeuden kieltäytyä siunaamasta samaa sukupuolta olevia pareja.

Kirkon piirissä on keskusteltu myös kirkon mahdollisuudesta luopua vihkioikeudesta kokonaan. Luopumisen yhteydessä olisi joka tapauksessa ratkaistava, onko kirkko valmis siunaamaan maistraatissa solmitut hetero- ja homoliitot.

Aito avioliitto -kansalaisaloite on jo nyt onnistunut halvaannuttamaan kirkon sisällä käytävää keskustelua. Mikäli eduskunnan lakivaliokunta ei ota kansalaisaloitetta käsiteltäväkseen ennen marraskuussa järjestettävää kirkolliskokousta, kirkolliskokousedustajien on vaikea keskustella kirkon avioliittokäsityksen muuttamisesta, koska avioliittolain muutos on epävarmaa. Tilanne on kirkkopoliittisesti hyvin edullinen kirkon konservatiiveille.

Sukupuolineutraalin lain kumoamiseen tähtäävä aloite on tekijöidensä viimeinen keino säilyttää Suomen evankelisluterilaisen kirkon nykyinen konservatiivinen avioliittokanta.

Suomen evankelisluterilaisen kirkon tulisi keskustella laajemmin kirkon arvomaailmasta eikä keskittyä julkisessa keskustelussa vain avioliiton lainsäädännölliseen asemaan.

Kirkon ydinsanoma on "uskossa, toivossa ja rakkaudessa, joista suurin on rakkaus". Kaikilla ihmisillä on yhdenvertainen oikeus rakkauteen, ja kirkon tulee puolustaa tätä oikeutta kaikin mahdollisin keinoin.

Ymmärrän, että julkiseen keskusteluun osallistuminen on ongelmallista kirkolle, mutta kirkon hiljaisuus on jo itsessään kannanotto.

Niilo Toivonen
Kirjoittaja työskentelee Helsingin seurakuntayhtymässä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat