Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fennovoiman on aika miettiä mainettaan

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Fennovoiman konttori Pyhäjoella.
Fennovoiman konttori Pyhäjoella. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Ydinvoimayhtiö Fennovoiman hanke ydinvoimalan rakentamiseksi Pyhäjoen Hanhikiveen eteni keskiviikkona. Rakennusyhtiö SRV ja energiayhtiö Fortum ilmoittivat osallistuvansa hankkeeseen, ja teräsyhtiö Outokumpu kertoi kasvattavansa omistusosuuttaan.

Ilmoitusten seurauksena kotimainen omistusosuus Fennovoimasta nousee yli 60 prosenttiin, mikä on eduskunnan asettama edellytys rakennusluvan saamiselle.

Hanke olisi kaatunut torstaina valtioneuvoston istunnossa, jos eduskunnan asettamaa rajaa ei olisi saavutettu. Fennovoiman mukaan ehdot täyttyivät jo kesäkuussa hakemuksen viimeisenä jättöpäivänä, mutta työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) ei pitänyt kroatialaista Migrit Solarna Energija -yhtiötä uskottavana omistajana. Yhtiö oli teoriassa kotimainen, sillä kotimaisuus tarkoittaa taloudessa toimijoita, joiden asuin- ja kotipaikka on EU- tai Eta-maassa.

Nyt rakennuslupahakemuksen käsittelyä voidaan jatkaa. Käsittelyn arvioidaan kestävän ainakin kaksi vuotta. Nyt voi silti jo sanoa, että Pyhäjoelle nousee todennäköisesti uusi ydinvoimala. Alueellisesti ja koko Suomen mittakaavassa kyseessä on iso investointi, joista Suomessa on huutava puute. Lisäksi ydinvoima auttaa päästötavoitteiden saavuttamisessa. Periaatteessa ydinvoimala vähentää valmistuessaan myös riippuvuutta tuontienergiasta, vaikka polttoaine onkin tulossa Venäjältä.

Hankkeeseen on kuitenkin tullut hyvin ikäviä sivumakuja, jotka vaikuttavat mielikuvaan koko hankkeesta.

Fennovoima itse karnevalisoi hankkeen kesäkuussa esittämällä, että pieni kroatialaisyhtiö voisi olla merkittävä osakas voimalassa. On vaikea sanoa, uskoivatko puuhamiehet vedätyksen menevän läpi vai oliko tarkoituksena pelata lisäaikaa oikeiden kotimaisten osakkaiden löytämiseksi. Vaihtoehdoista riippuu, ylenkatsoiko Fennovoima eduskunnan tahtoa vai viranomaisten asettamaa määräaikaa.

Fortum suostui osakkaaksi, vaikka sen ehto venäläisen vesivoimayhtiön kaupasta ei toteutunut. Hallitus ja Fortum korostivat keskiviikkona, ettei Fortumia painostettu. Silti jää epäilys, että valtion osin omistamassa pörssiyhtiössä investointeja ei tehdä puhtaasti liiketaloudellisin perustein.

Osakkaiden löytymisen hankaluus vie uskottavuutta Fennovoiman kannattavuudelta. Energian tarvetta on aiempaa vaikeampi ennustaa, mikä epäilyttää sijoittajia. Olkiluodon ydinvoimalatyömaan ongelmat eivät ainakaan lisää houkuttelevuutta.

Fennovoimasta puhuttaessa puhutaan tietenkin Venäjästä. Kun saksalainen energiayhtiö E.on oli luopunut hankkeesta, laitetoimittajaksi ja yhdeksi omistajaksi tuli Venäjän valtiollinen Rosatom. Tämä muutti asetelmaa, sillä alun perin hankkeen tavoitteena oli vähentää riippuvuutta venäläisestä energiasta.

Rosatomin mukanaolo on tuonut projektiin geopoliittisen sävyn varsinkin sen jälkeen, kun Venäjä valtasi Ukrainalta Krimin ja länsi alkoi asettaa pakotteita. Jotkut pelkäävät, että myös Rosatom ja siinä sivussa Fennovoiman omistajat voivat päätyä Yhdysvaltain pakotelistoille. Se näyttää kuitenkin epätodennäköiseltä. Ydinteknologiaan liittyvät asiat ovat sellaiseen liian vakavia.

Olennaisempi kysymys on, mikä käänsi Venäjän valtiollisen kaasuyhtiön Gazpromin pään. Gazprom oli jo tehnyt aiesopimuksen, jonka mukaan se myisi Fortumille ja Rosatomille osansa pietarilaisesta vesivoimayhtiöstä TGK-1:stä. Sittemmin neuvottelut kuitenkin seisahtuivat. Kremlkään ei pitänyt Gazpromin painostamista tarpeellisena.

Ilman Venäjän osallisuuttakin ydinvoimalan rakentamisessa on kyse luottamuksesta ydinvoimaan liittyvien riskien vuoksi – vaikka onnettomuus onkin epätodennäköinen. Fennovoima on syönyt luottamuspääomaansa jo niin paljon, että uuden ydinvoimalan ajajien on aika ottaa tämäkin puoli huomioon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat