Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sananvapauden turvaamiseksi tarvitaan selvä raja vihapuheelle

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomen ja Ruotsin vertaaminen toisiinsa on havainnollistavaa pohjoismaisten naapurimaiden samankaltaisuuksien vuoksi mutta myös niiden välisten erojen takia. Tuoreet kiistat sananvapauden ja vihapuheen rajoista antavat tilaisuuden vertailuun.

Suomessa perussuomalaisten kansanedustajan Olli Immosen kirjoitus monikulttuurisuuden "painajaisesta" ja taistelusta loppuun asti "yhden aidon Suomen kansakunnan puolesta" nostattaa todennäköisesti vielä reaktioita viikonvaihteessa ainakin perussuomalaisten puoluekokouksen yhteydessä.

Samaan aikaan Ruotsissa on kohistu ruotsidemokraattien englanninkielisestä mainoskampanjasta Östermalmin metroasemalla Tukholmassa. Puolueen mainoksissa pyydetään anteeksi järjestäytynyttä "pakkokerjäämistä" kaduilla ja vakuutetaan, että vain ruotsidemokraatit ovat valmiita siivoamaan kadut.

Molemmissa maissa järjestettiin reaktioina mielenosoitukset maahanmuuttajien ja siirtolaisten oikeuksien puolustamiseksi. Myöhään tiistaina Tukholmassa mielenosoittajat repivät alas ruotsidemokraattien julisteet maanalaisen rullaportaissa ja asemalaiturilla. Sekä Suomessa että Ruotsissa on vaadittu tutkintaa siitä, onko kiistellyissä teksteissä rikottu lakeja, jotka kieltävät kiihotuksen kansanryhmää vastaan.

Tapaukset osoittavat, että kynnys reagoida väestöryhmiä leimaaviin kannanottoihin on alhaisempi Ruotsissa kuin Suomessa. Immosen kirjoitus olisi hyvin todennäköisesti johtanut länsinaapurissa voimakkaampiin vastareaktioihin kuin Suomessa. Ruotsidemokraattien mainoskampanja taas olisi saattanut jäädä meillä vähemmälle huomiolle.

Yleisen mielipiteen kynnys on kuitenkin eri asia kuin lain raja vihapuheelle. Raja häilyy helposti. Maahanmuuton arvosteluun reagoidaan aiempaa herkemmin. Samalla maahanmuuttokritiikin nimissä esitetyn rasismin ja vihapuheen levittäjät vetoavat sananvapauteen.

Sananvapaus tarkoittaa itselle vastenmielistenkin näkemysten sallimista. Se oli pääviesti reaktioissa satiirilehti Charlie Hebdon toimitukseen tammikuussa tehtyyn terrori-iskuun. Vaikka lehdestä ei pitänyt, sitä saattoi puolustaa.

Sen sijaan rasismin ja vihapuheen kohdalla pitää soveltaa lakia. Immosen kirjoituksen osalta rima vähintään heiluu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat