Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA:n pakotteiden ei pitäisi yllättää – maailma ei jätä Suomea rauhaan enää edes kesällä

Pääkirjoitus
 
Kari Huhta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimittaja.

Tätä kesää ei välttämättä muisteta ensimmäiseksi säästä vaan Suomen heittelehtimisestä lähes tauottomassa uutistapahtumien virrassa. Ei ole tullut sitä tyventä aikaa, jolloin lehdet ja mökkiradiot menneinä vuosina kertoivat lähinnä mansikkasadosta.

Politiikassa ja taloudessakaan ei ole kyse ohimenevästä säähäiriöstä vaan ihmisten aiheuttamasta suuremmasta ilmastonmuutoksesta.

Perustahdit kesälle lyötiin toukokuun lopussa, kun Suomi sai keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten muodostaman enemmistöhallituksen.

Sittemmin perussuomalaisten sopeutumista hallitusvastuuseen on testattu, kun EU on päättänyt vastuunjaosta siirtolaisten ja turvapaikanhakijoiden vastaanottamisessa. Seuraava koettelemus tuli romahduksen partaalla käyneissä neuvotteluissa Kreikan uusista velkaehdoista. Nyt punnitaan joidenkin perussuomalaisten yhteyksiä Suomen pimeimpään äärioikeistoon.

Tapahtumat jatkuvat, ja perussuomalaisilla on viikonvaihteessa puoluekokous. On kuitenkin jo aika selvää, ettei meneillään ole samanlainen "kesyttävä integrointi" kuin perussuomalaisten edeltäjän Suomen maaseudun puolueen SMP:n hallitustaipaleella vuosina 1983–91.

Suomen painiskelu itsensä kanssa on kesän mittaan saanut huomiota myös ulkomailla. Samalla maailmalta tuli lisää myrskyjä. Yhdistävänä tekijänä niissä on ollut Venäjä – silloinkin, kun kyse oli Yhdysvalloista.

Heinäkuun alussa puhkesi äänekäs kiista Suomen päätöksestä evätä EU:n matkustuskiellossa olevien venäläisten parlamentaarikkojen osallistuminen Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin yhteydessä toimivan parlamentaarisen yleiskokouksen kokoontumiseen Helsingissä.

Parlamentaarikkotapaaminen saa yleensä vähän huomiota. Suomessa siitä tehtiin näkyvä Helsingin Ety-kokouksen 40-vuotisuuden nimissä, ja niin myös kiista venäläisten maahantulosta sai näkyvyyttä.

Opetus lienee se, että takarivin järjestöjen nostaminen ulkopolitiikan eturiviin on riskialtista.

Suomi ei lopulta saanut edes EU-liittolaisilta kiitosta selkeästä päätöksenteosta – ei varsinkaan sen jälkeen, kun Suomi itse tarjosi vastuuta päätöksestään muille.

Vuorossa oli isompi tälli, kun Yhdysvallat lisäsi viikko sitten kaksi Suomen kansalaista ja heidän yrityksiään talouspakotelistalleen Ukrainan sodan vuoksi.

Pakotelistalle joutuneet liikemiehet Kai Paananen ja Roman Rotenberg ovat sanoneet olevansa pettyneitä ja yllättyneitä. Pettymys on ymmärrettävää. Ottamatta kantaa yksittäistapauksiin toimet ovat vähemmän yllättäviä, kun huomioi, miten Venäjän talous toimii ja miten Yhdysvallat valvoo pakotteitaan.

Yhdysvaltain pakotteiden kohteena jo aiemmin olleilla miljardööri Gennadi Timtšenkolla ja Romanin isällä Boris Rotenbergillä on niin ikään Suomen kansallisuus. Suomalaisiin kohdistuvien pakotteiden ei pitäisi enää yllättää.

Borisin ja hänen veljensä Arkadi Rotenbergin – pakotteiden kohteena hänkin – omaisuutta Suomessa on siirtynyt Romanille yhtiöissä, jotka ovat nyt pakotteiden piirissä.

Vuosi sitten Timtšenko kuvaili uutistoimisto Itar Tassille suhteitaan presidentti Vladimir Putiniin sanomalla muun muassa, että "jos se on tarpeen, olen valmis luovuttamaan kaiken valtiolle". Se ei ole tyhjä lupaus vaan kylmä tosiasia.

Putinin sisäpiirin suuret omaisuudet ovat kuin feodaaliajan läänityksiä. Ne jaetaan hallitsijan armosta, ja hallitsija voi myös ottaa ne pois.

Tämä ei kata kaikkea Venäjän taloutta eikä kaikkea kauppaa Venäjän kanssa, mutta Rotenbergien ja Timtšenkon omaisuudet se kattaa, varsinkin Yhdysvaltain arvioissa.

Se on kesän vakava viesti Suomelle. Ei kannata tulla yllätetyksi.

Kesä ei kuitenkaan ole ohi. Fennovoiman ydinvoimalapäätöksessä on edetty "kroatialaisyhtiöstä" seuraavaan vaiheeseen.

Elokuun kuluessa pitäisi vielä neuvotella hallituksen yhteiskuntasopimukseksi nimittämästä laajasta taloudellisesta järjestelystä.

Jos sopimus syntyy, kesän muut koettelemukset jäävät unholaan – ellei tule uusia yllätyksiä.

Kari Huhta kari.huhta@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n ulko- ja
turvallisuuspolitiikan toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat