Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Marjojani ette vie

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Luonnonvarakeskus (Luke) on valmistellut mobiililaitteille soveltuvaa marjakarttaa, jonka avulla kaupungistunut nuorisokin voisi löytää hyville apajille (HS 6. 8.). Luken selvitysten mukaan palvelu kiinnostaa eniten juuri nuoria, joilla ei ole vanhempiensa ja isovanhempiensa tavoin tietoja marja-apajista.

Sovellus helpottaisi metsäherkkujen hyötykäyttöä. Usein on arvioitu, että marjasadoista kerätään vain 10–20 prosenttia.

Palvelua varten Luonnonvarakeskus on tehnyt kyselyn metsänomistajille Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa. Alkuvaiheessa palvelua on tarkoitus kokeilla paikallisesti julkisilla mailla satokauden 2016 aikana.

Hyvästä tarkoituksesta huolimatta Luken suunnitelmiin on suhtauduttu nihkeästi, sillä omista marjapaikoista ei ole haluttu kertoa ulkopuolisille. Itse löydettyihin marjapaikkoihin suhtaudutaan omistuksenhaluisesti, vaikka marjastaminen kuuluu kaikille tarkoitettuihin jokamiehenoikeuksiin. Jokaisella on oikeus mustikkapiirakkaan.

Yhteistä hyvää ajatellen marjastajien tulisi kertoa avoimemmin löydöistään. Toisaalta hyvien satopaikkojen salaisuuden vaaliminen on ymmärrettävää itsekkyyttä. Eihän monikaan meistä halua kertoa parasta kalapaikkaansakaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat