Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiina janoaa pehmeää valtaa kiillottamalla imagoaan

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Professori David Shambaugh on arvioinut kirjassaan Kiinasta, ettei valtio voi ostaa niin kutsuttua pehmeää valtaa, vaan se on ansaittava.

Parhaiten tämä onnistuu siten, että kansalaiset saavat olla vapaasti yhteydessä muun maailman kanssa. Kiinassa näin ei ole, vaan maata johtava kommunistinen puolue asettaa tiukat rajat esimerkiksi sille, mistä maassa saa keskustella ja mistä ei.

Shambaugh voi olla väärässä pehmeän vallan ostamisesta. Kiinan massiiviset toimet maan imagon kohottamiseksi ovat tuottamassa tulosta. Pew-tutkimuslaitoksen tänä vuonna tekemän kansainvälisen mielipidekyselyn mukaan 35 maassa haastatelluista kansalaisista 55 prosentilla oli positiivinen kuva Kiinasta. Myönteisesti Kiinasta ajattelevien osuus kasvoi edellisvuoden vastaavasta tutkimuksesta kuudella prosenttiyksiköllä.

Kiinan imagon kiillottamiseen on käytetty valtavasti rahaa, arvovaltaa ja diplomatiaa. Kiina kauppaa nyt kulttuuriaan julkisen kuvansa kohottamiseksi ja on sijoittanut viime aikoina merkittäviä summia Hollywoodin studioihin.

Ihmisoikeusloukkaukset tahraavat silti edelleen Kiinan mainetta erityisesti länsimaissa. Esimerkiksi yli 90 prosenttia ranskalaisista ja saksalaisista katsoo, ettei Kiina kunnioita kansalaistensa oikeuksia.

Puolueen tiedotusvälineet ovat yrittäneet viedä kiinalaista viestiä maailmalle useilla eri kielillä. Yksin uutistoimisto Xinhualla on 170 toimistoa ulkomailla. Kiinalaista sanomaa ovat olleet välittämässä myös esimerkiksi Kungfutse-instituutit yli sadassa maassa sekä kymmenien miljardien eurojen investoinnit kansainvälisiin hankkeisiin. Kun presidentti Xi Jinping matkustaa ulkomaille, häntä seuraa lentokoneellinen sijoittajia.

Kiinan näkyvyys on lisääntynyt myös Suomessa. Helsingissä juhlistettavat kiinalaisen uudenvuoden juhlat ovat olleet yleisömenestyksiä, ja Helsingin juhlaviikkojen teemamaa on tänä vuonna Kiina. Kiina kiinnostaa aidosti suomalaisia, mikä on hyväksi kulttuurien kohtaamiselle.

Juhlaviikoilla nähdään myös "retrokommunistinen tuulahdus", kun Senaatintorilla esitetään kommunistisen puolueen maolaista propagandataidetta.

Esitys varmasti miellyttää Kiinaa ja sen vaalimaa historiankirjoitusta. Eri asia on, mitä suomalaiset ajattelevat kansalaisiaan edelleen sortavasta puolueesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat