Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ydinaseen houkutus voi voittaa kauhun

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Hiroshiman atomipommin 70-vuotispäivänä torstaina eri puolilla maailmaa esitettiin puheenvuoroja ydinaseita koskevan aseidenriisunnan ja ydinaseettomuuden edistämiseksi. Suomenkin ulkoministeriö vetosi aseidenriisunnan puolesta ja korosti tulosta, joka on saavutettu neuvotteluissa Iranin ydinohjelman rauhanomaisuuden varmistamiseksi.

Viiden ulkovallan ja Iranin heinäkuun puolivälissä saavuttama sopu on vielä vahvistusta vailla muun muassa Yhdysvaltain senaatissa, mutta se on joka tapauksessa tärkeä saavutus. Jos sopu Iranin kanssa toteutuu myös käytännössä, se antaa vielä jonkin verran uskottavuutta kansainväliselle ydinsulkusopimukselle NPT:lle, joka on merkittävimpiä osia jatkuvassa kamppailussa ydinaseiden leviämistä vastaan.

NPT:n viiden vuoden välein järjestettävät tarkastusneuvottelut päättyivät toukokuussa ilman tarvittua 191 valtion yksimielisyyttä sopimuksen lujittamisesta. Kompastuskivenä oli epäonnistuminen yrityksessä saada koolle Lähi-idän joukkotuhoaseista vapaata vyöhykettä valmisteleva kokous, jonka tunnusteluista Suomi on vastannut.

Epäonnistuminen NPT-neuvotteluissa kuvaa valitettavasti paremmin vallitsevaa kansainvälistä ilmapiiriä kuin Iranin kanssa saavutettu neuvottelutulos.

Iran-sopuun on viitattu niin usein Hiroshiman vuosipäivän yhteydessä jo siksi, ettei ydinaseiden rajoittamisesta löydy helposti muuta tuoretta positiivista kerrottavaa.

Yhdysvaltain Hiroshimaan ja kolme päivää myöhemmin Nagasakiin pudottamien atomipommien tuhoalueilla henkiin jääneiden joukko harvenee, mutta heidän kauheat muistonsa ovat edelleen vahvinta todistusaineistoa ydinaseita vastaan. Kauhu on kuitenkin toistuvasti hävinnyt kilvan, kun vastaan on asetettu voimantunto, jota ydinaseita havittelevat maat kaipaavat.

Puhuessaan Hiroshiman muistotilaisuudessa torstaina Japanin pääministeri Shinzo Abe vetosi ydinaseettoman maailman puolesta. Abe aikoo välittää vetoomuksen myös YK:n yleiskokouksen hyväksyttäväksi syksyllä. Vetoomus jää kuitenkin eleeksi.

Vielä runsaat kuusi vuotta sitten pyrkimys ydinaseettomuuteen sai voimakasta nostetta, joka on sittemmin hiipunut lähes kokonaan.

Ensimmäistä virkakauttaan aloitellut Yhdysvaltain presidentti Barack Obama asetti keväällä 2009 ydinaseettoman maailman yhdeksi turvallisuuspolitiikkansa peruspilareista.

Linjaus leimattiin laajasti täysin epärealistiseksi, mutta kyseessä ei ollut lyhyen aikavälin tavoite. Obama halusi antaa uskottavuutta Yhdysvaltain omalle valmiudelle karsia ydinaseistustaan. Osoitteena olivat sekä maailman toinen ydinaseiden suurvalta Venäjä että kaikki mahdolliset maat, jotka saattaisivat luopua ydinaseistaan tai ainakin niiden tavoittelusta.

Tuloksena oli vielä yksi sopimus ydinaseiden vähentämisestä Yhdysvaltain ja Venäjän välillä, mutta sen jälkeen Venäjän kiinnostus ydinaseiden rajoittamiseen hyytyi. Yhdysvallat ja Venäjä noudattavat edelleen ydinasesopimuksiaan mutta kiinnittävät enemmän huomiota aseistuksensa kohentamiseen kuin sen vähentämiseen.

Aben ehdotus ydinaseettomuudesta sai lähinnä pilkallisen vastauksen Japanin merentakaisesta naapurista Kiinasta. Kommunistipuoluetta lähellä olevan Global Times -lehden mukaan Japanin pitäisi muistaa atomipommin lisäksi omaa hyökkäysrooliaan toisessa maailmansodassa.

Viesti ei ollut irrallinen heitto. Hiroshiman vuosipäivänä kauhun muistot eivät ole estäneet ydinaseiden leviämistä, eivätkä ne ole estäneet uutta epävakautta sodassa raskaita menetyksiä kärsineiden Aasian maiden kesken.

OIKAISU (HS 8.8.2015): Perjantaina 7.8. pääkirjoitussivulla A4 sanottiin virheellisesti, että neuvotteluihin Iranin ydinsovusta osallistuivat Iran ja viisi ulkovaltaa. Neuvotteluryhmässä on kuusi ulkovaltaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat