Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valokuvan kuviteltu maailma

Pääkirjoitus
 
Anja Portin
Kirjoittaja on artikkelitoimituksen toimittaja.

Brittilehti The Guardian kertoi heinäkuussa Seamus Molloy -nimisestä keräilijästä, joka arveli, että hänen nettihuutokaupasta ostamansa vanha valokuva olisi ainoa kuva Brontën kirjailijasisaruksista Annesta, Charlottesta ja Emilystä. Kuvan takana oli raapustus, ja Molloyn mielestä siinä luki "Bells". Sisarukset käyttivät salanimiä Acton, Currer ja Ellis Bell.

Brontë-museossa Haworthissa Britanniassa työskentelevä Ann Dinsdale piti kuitenkin epätodennäköisenä, että kuvassa olisivat Brontët.

Kuva on kyllä saatettu ottaa sisarusten elinaikana, mutta Dinsdale ei usko, että syrjäseudulla eläneen köyhän perheen tyttäret olisivat käyneet kuvauttamassa itsensä aikana, jolloin muotokuvaus oli vielä harvinaista.

Brontën sisarusten elämä kiehtoo monia. Siskokset asuivat isänsä, tätinsä ja veljensä kanssa Haworthissa. Kaikki kolme kirjoittivat salanimellä, sillä 1800-luvun puolivälissä kirjailijan ammatin ei katsottu sopivan naisille. He kaikki myös kuolivat nuorina. Emily oli kuollessaan 30, Anne 29 ja Charlotte 38 vuotta vanha.

Dinsdale on ennenkin saanut yhteydenottoja ihmisiltä, jotka ovat arvelleet löytäneensä Brontën sisarusten valokuvia. Yhdenkään kuvan alkuperää ei kuitenkaan ole voitu todistaa.

Monet haluavat tietää, miltä heidän ihailemansa kirjailijat näyttivät. Ehkä moni myös ajattelee, että valokuva jollain salaperäisellä tavalla loisi yhteyden heidän ja kirjailijan välille. Tai sitten he vain toivovat löytäneensä jotain harvinaista.

Usko valokuvan todistusvoimaan on vahva. Valokuvan on ajateltu tallentavan todellisuutta luotettavammin kuin muut kuvallisen esittämisen tavat. Vanhat valokuvat tosin tuottavat päänvaivaa – ja usein myös kiehtovia ajatuspolkuja.

Valokuvahistorian tutkijat pystyvät ajoittamaan muotokuvan sen teknisten yksityiskohtien, tyylin sekä kuvassa olevien ihmisten asujen ja kampausten perusteella. Mutta jos valokuvan kohteesta, kuvaajasta tai alkuperäisestä omistajasta ei ole tietoa, kuvan arvoitus ei välttämättä ratkea. Kuva jättää yhtä paljon hämärään kuin paljastaa.

Ja mikä lopulta muuttuisi, jos tietäisimme, että valokuvassa todella ovat Brontën sisarukset? Saisimme tietää, miltä he kerran näyttivät, emme juuri muuta.

Ehkä valokuvien – varsinkin sattumanvaraisesti löydettyjen – viehätys liittyykin niiden sisältämiin "mahdollisiin maailmoihin". Silloinkin kun kuvasta on tietoa, kuvittelukyvyllämme on osansa siinä, mitä kuva meille kertoo.

Anja Portin anja.portin@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat