Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arktiset rajat voi vetää sovussa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Odotukset suuresta arktisesta draamasta heräsivät, kun Venäjä esitti tiistaina uudet perusteet aluevaatimuksilleen pohjoisilla napa-alueilla. Huoli konfliktista voi onneksi olla perusteeton.

Venäjä välitti tiistaina YK:n merioikeusyleissopimusta valvovalle komissiolle aineiston, johon vedoten se vaatii talousalueekseen yhteensä 1,2 miljoonan neliökilometrin vyöhykettä. Alue on kolme ja puoli kertaa Suomen kokoinen, ja sillä sijaitsee muun muassa pohjoisnapa.

Vaatimus ei ole niin dramaattinen kuin miltä se vaikuttaa. Venäjä esitti alkuperäisen vaatimuksensa jo 2000-luvun alussa ja toimii merioikeussopimuksen mukaisesti, kuten tekevät myös muut arktisia aluevaatimuksia esittävät maat. Arktiset rantavaltiot Kanada, Norja, Tanska ja Venäjä ovat vahvistaneet sopimuksen. Yhdysvallat noudattaa allekirjoittamaansa sopimusta, vaikka ei ole vahvistanut sitä.

Eniten Venäjän vaatimukset menevät päällekkäin Tanskan YK:lle esittämien aluevaatimusten kanssa. Asian ratkaiseminen voi kestää vuosia.

Kiistoja rauhoittaa se, että jaettavilla alueilla on todennäköisesti selvästi vähemmän öljy- ja kaasuvaroja kuin kiistattomilla alueilla. Se, että Venäjä on ollut valmis voimankäyttöön etelämpänä Ukrainassa, on kuitenkin tuonut uutta epävarmuutta arktisillekin alueille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat