Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun työelämä murtuu

Pääkirjoitus
 
Katja Boxberg Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien talouden ja politiikan toimittaja.

Joka aamu sitä miettii, mitä loppuelämällään tekisi, sanoo kriisialalla työskentelevä ystävä.

Ympäriltä katoavat työpaikat ja vanhat työntekijät ohjataan takaovesta ulos, kun halvempia tulee tilalle.

Osaaminen, joka vielä hetki sitten oli ihan kuranttia, katoaa nopeammin kuin kukaan ehtii määritellä, millaisia uusien taitojen pitää olla.

Ystäväni kuuluu siihen korkeasti koulutettujen keskiluokkaisten joukkoon, joiden työelämä sulaa jalkojen alta. Heitä – meitä – on mediassa, kaupan alalla, useilla sektoreilla teollisuudessa ja melkein kaikkialla.

Työelämän muutoksista ja silpputöistä on puhuttu kymmenen vuotta. Toisin kuin joskus luultiin, globalisaation ja digitalisaation käynnistämä ilmiö ei koske vain nuoria tai tyhjenevien tehdaspaikkakuntien teollisuustyöntekijöitä vaan aivan kaikkia.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkijat ovat verranneet murrosta 1700-luvulla alkaneeseen teolliseen vallankumoukseen. Teknologian kehitys ja tekoäly voivat Etlan mukaan korvata lähes 40 prosenttia suomalaisten työpaikoista 10–20 vuodessa.

Financial Times esitti alkuviikosta, että Espanjassa epätyypillisten työsuhteiden osuus nuorilla on lähes 70 prosenttia.

Käynnissä on äärimmäinen yhteiskunnallinen, sosiaalinen, antropologinen ja kansantaloudellinen murros. Itse kukin voisi tarkastella murrosta kylmän viileästi, jos samaan aikaan ei tarvitsisi lyhentää asuntolainaa, maksaa lasten harrastuksia ja tuntea kalvavaa epävarmuutta omasta tulevaisuudesta.

Muutos voi olla tuskallinen, mutta ystäväni ja useimmat meistä selviytyvät. Asuntolainasta voi hankkiutua eroon, yrittäjyys elättää ehkä sittenkin, eikä varallisuuden kasvattaminen kenties ole koskaan ollut keskeinen tavoite.

Joustavuus ja itsemääräämisoikeus ainakin lisääntyvät kohisten.

Jos ei muuta, perhe toivottavasti kiittää.

Kun keskiluokan työelämä menee palasiksi, koko yhteiskunta muuttuu. Murros huutaa vallankumouksellisia ratkaisuja työllistämiseen, verotukseen, asumiseen ja julkisiin palveluihin.

Siksi yhteiskuntasopimusta ympäröivä keskustelu tuntuu toivottoman tunkkaiselta. Mistä nämä ihmiset oikein puhuvat, kun he kiistelevät työajan jatkamisesta puolella tunnilla?

Katja Boxberg katja.boxberg@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n taloustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat