Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Gazan hidas jälleenrakennus on kansainvälinen häpeä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Viime vuoden sota palestiinalaisten asuttamassa Gazassa pyyhki maan tasalle kokonaisia asuinalueita. YK:n mukaan sodassa kuoli Israelin pommeihin lähes 2 200 palestiinalaista, joista noin 70 prosenttia oli siviilejä. Uhreista 500 oli lapsia. Israelin tappiot olivat 66 sotilasta ja kuusi siviiliä.

Gazassa saadaan sähköä vain ajoittain, ja juomavesi uhkaa loppua lähivuosina. Alueen infrastruktuuri, kuten viemäriverkosto, tiet ja sairaalat, on tuhoutunut.

Pulaa on lähes kaikesta. Suurin puute on kuitenkin toivosta. Gazalaisten on turha unelmoida paremmasta tulevaisuudesta, sillä sellaista ei näillä näkymin ole.

Molemminpuolinen vihanpito ja väkivaltaisuudet voivat leimahtaa uudeksi sodaksi milloin tahansa. Osapuolten suhteita on kiristänyt viimeksi Länsirannalla tehty palestiinalaiskodin tuhopoltto, jossa kuoli puolitoistavuotias lapsi. Tuhopolton tekijäksi epäillään äärijuutalaista.

Yksittäisistä kohtaloista moni saattaa muistaa neljä rannalla leikkinyttä gazalaispoikaa, jotka kuolivat Israelin pommituksessa. Israelin mukaan poikien tulittaminen oli virhe.

Kansainvälinen yhteisö ymmärsi hädän Gazan sodan jälkeen. Kairon kokouksessa auttajat lupasivat tukea Gazan jälleenrakennusta yli viidellä miljardilla dollarilla. Tarkoitus oli hyvä, mutta gazalaisia lupaukset eivät ole paljoa lämmittäneet. Tuhotut kodit ovat edelleen raunioina. Suurimpia lahjoittajia olivat Qatar, Saudi-Arabia, Euroopan unioni ja Yhdysvallat.

Norjan pakolaisneuvoston laskelmien mukaan Gazan jälleenrakentaminen kestää nykyisellä vauhdilla 66 vuotta. Gazan tilanne on järjestön mukaan pahempi kuin koskaan. Myös avustusjärjestöjen kattojärjestö Aida on raportoinut, ettei yhtään uutta taloa ole saatu rakennettua miljardilupauksista huolimatta.

Kuolleita ei saada takaisin, mutta jälleenrakentaminen on mahdollista. Avustusmiljardeista on kuitenkin saatu vain osa, ja Israelin saarto estää apua pääsemästä perille. Israel pelkää, että Gazaa johtava Hamas käyttää esimerkiksi sementtiä salakuljetustunneleiden jälleenrakentamiseen.

Jälleenrakentamisen hitaus on häpeäksi paitsi Israelille myös kansainväliselle yhteisölle. Syyttömien siviilien ei pitäisi asua toista vuotta raunioissa. Nopea jälleenrakentaminen on vähintä, mitä sodan uhrien hyväksi voitaisiin tehdä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat