Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koulut alkavat säästöjen keskellä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tuleva viikko on monelle suomalaiselle varmasti vuoden jännittävin, sillä koulut alkavat lähes koko maassa. Uuden edessä ovat ennen muuta noin 61 000 ekaluokkalaista sekä tietenkin heidän läheisensä.

Vaikka koulutukseen kohdistuvat säästöt ovat olleet näyttävästi esillä, useimpia oppilaita ja vanhempia kiinnostavat eniten omat opettajat. Valtaosalla on onneksi tänäkin vuonna opettajinaan päteviä, korkeasti koulutettuja ammattilaisia. Suomessa opettajankoulutukseen on edelleen selvästi enemmän hakijoita kuin paikkoja, mikä on laadukkaan opetuksen tärkeä tukipylväs. Opettajien ja opetuksen tason erot ovat usein suurempia koulujen sisällä kuin niiden välillä.

Valitettavasti oppilaat eivät kuitenkaan ole tasa-arvoisessa asemassa, vaikka opettajien ammattitaidossa, pätevyydessä ja ammatillisessa kunnianhimossa ei olekaan juuri eroja eri puolilla maata. Osa kunnista tarjoaa enemmän opetusta kuin asetukset edellyttävät, osa tarjoaa minimin. Joissakin kouluissa tai ainakin joillakin paikkakunnilla voi valita useiden vieraiden kielten välillä, mutta valtaosassa ei. Opetusryhmien koot voivat vaihdella suurestikin. Monet kunnat myös joutuvat lomauttamaan opettajia tänäkin vuonna.

Kuntien talouden kurjistuminen kasvattaa näitä eroja. Kotipaikka ei vielä välttämättä määritä tulevaisuutta. Asiaa on kuitenkin syytä seurata tarkkaan, sillä koulutuksellinen tasa-arvo on tärkeä periaate ja olennainen asia Suomen tulevaisuuden kannalta.

Koulutukseen kohdistuvia säästöjä tai leikkauksia ei voi ohittaa olankohautuksella, sillä kyse on sadoista miljoonista euroista. Tosin merkittävä osa leikkauksista kohdistuu muuhun kuin perusopetukseen.

Perussopetuksessa näkyy muun muassa se, että hallitus lopettaa erityisavustuksen, jolla kunnat ovat voineet pienentää oppilasryhmien kokoja. Osa rahasta on saattanut kulua muuhun, mutta monet kunnat ovat käyttäneet ylimääräisen tuen niin kuin se on tarkoitettu ja palkanneet lisää opettajia. Tämä on pienentänyt opetusryhmiä.

Koulutuksesta leikattiin edelliselläkin hallituskaudella. Tämä tarkoittaa, että myös nykyinen oppositio on osallistunut menoleikkauksiin. Se on hyvä muistaa syksyllä, kun poliitikot alkavat taas korostaa koulutuksen merkitystä.

Myönteistäkin toki tapahtuu. Kuusivuotiaiden esikoulusta tuli tästä syksystä alkaen velvollisuus. Helsingissä ja muissa suurissa kaupungeissa sillä tosin ei ole suurta vaikutusta, sillä aiemminkin valtaosa on käynyt esikoulun. Järjestäjissä on eroja, ja esikoulutaitoja voi vastaisuudessakin opetella myös kotona, mutta silti uudistusta on syytä tervehtiä ilolla.Alle kouluikäisiä koskeva tuore varhaiskasvatuslaki taas säätää esimerkiksi lapsiryhmien enimmäiskoosta päiväkodeissa.

Näin koulujen alkaessa aikuisia voi aina muistuttaa heidän tehtävästään huolehtia siitä, että lapset löytävät ja onnistuvat säilyttämään oppimisen ilon. Jos sitä ei ole, mikään taloudellinen panostus kouluihin ei ole riittävä.

Tämä on tärkeää myös siksi, että oppiminen on elinikäinen prosessi. Yleensä käy niin, että mitä enemmän tietää, sitä enemmän ymmärtää vielä olevan opittavaa.

Aikuisten pitääkin myös tehdä kaikkensa, jotta kouluun liittyvä jännitys on mukavaa kihelmöintiä eikä esimerkiksi kiusaamisesta johtuvaa pelkoa tai liikenteen aiheuttamaa kauhua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat