Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Marjapaikkojani en paljasta

Pääkirjoitus
 
Mira Helstelä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien kotimaantoimituksen esimies.

"Alue myrkytetty."

Maanomistaja pystytti näyttävän kyltin tien varteen juuri, kun mustikat olivat sinertymässä. Ei hän metsäänsä myrkyttänyt, mutta jotain oli keksittävä, jottei kukaan tule ja tyhjennä hyvää marjapaikkaa.

Eräs marjastaja ei koskaan kävele täyden ämpärinsä kanssa suorinta tietä kotitalolle vaan tekee aina pienen lenkin harhauttaakseen naapurustoa. Ei hänen kulkuaan tiettävästi kukaan seuraa, mutta näin suurten salaisuuksien äärellä varotoimenpide on paikallaan.

Tällaisia me suomalaiset olemme. On vanhempia, jotka eivät paljasta parhaita marja- ja sieniapajiaan edes lapsilleen – saati kalapaikkojaan.

HS kertoi tällä viikolla marjapaikkakartasta, jota Luonnonvarakeskus (Luke) valmistelee kaiken kansan hyödyksi. Luke lähetti joukolle metsänomistajia kyselyn, mutta nämä eivät innostuneet marjapaikkojen paljastamisesta.

Nuoria kaupunkilaisia tällainen apajille ohjaava karttapalvelu kyllä kiinnostaisi. "Heillä ei ehkä ole samalla tavalla tietoa marjapaikoista kuin maaseudulla asuvilla ja vanhemmilla ihmisillä", arvioi Luken erikoistutkija Mikko Kurttila (HS 6. 8.).

Puhutaan, että marjastus ja sienestys ovat lähinnä vanhemman väen intohimo, mutta kyllä runsas mustikka- ja kantarellisato vetää näinä viikkoina metsään myös nuorempaa polvea tai metsän antimista vasta innostuneita.

Kerrataanpa. Metsät siis tarjoavat nyt ilmaista, terveellistä ruokaa, jonka kerääminen kohottaa kuntoa ja tekee hyvää myös mielialalle. Tästä riemusta osallisiksi tahtovia ei kuitenkaan haluta avittaa, koska jotenkin se on pois itseltä.

Eihän tämä nyt näin vakavaa voi olla.

Samaan aikaan valtaosa sadosta jää joka syksy metsiin. Vain arviolta kymmenesosa marjoista kerätään talteen – siitä huolimatta, että ulkomaalaiset marjanpoimijat osallistuvat urakkaan.

Meillä Suomessa on maailmanlaajuisestikin poikkeuksellisen hieno oikeus, jokamiehenoikeudet. Eiköhän anneta kaikkien nauttia niistä. Autetaan oikeille paikoille heitä, jotka eivät ole vielä tottuneet etsimään metsän antimia. Apajat voi merkitä vaikka omalle kartalleen. Siinä tiedot säilyvät jälkipolvienkin iloksi, perinnetietona.

Sitä paitsi uusien apajien löytäminen se vasta palkitsevaa onkin, myös kokeneelle marjastajalle ja sienestäjälle.

Metsistämme riittää taatusti jaettavaa kaikille halukkaille.

Mira Mäkelä mira.makela@hs.fi
Kirjoittaja on kotimaantoimituksen esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat