Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiusaajalle sosiaalinen media on kuin suuri koulupiha

Pääkirjoitus
 
Päivi Anttikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n päätoimittaja.

Koulut alkavat ensi viikolla. Heti ensimmäisistä luokista lähtien koulunkäyntiin liittyy paljon muutakin kuin repun ja penaalin ostaminen.

Tarkoitan koulukiusaamista. On jotenkin järjetöntä, että ilmiönä tuhoisa kiusaaminen jatkuu. Se alkaa toisinaan jo päiväkodissa. On laskettu, että edelleen keskimäärin joka kymmenettä lasta kiusataan toistuvasti suomalaiskouluissa. Erilaiset kampanjat ovat muuttaneet ilmapiiriä kouluissa kiusaamisvastaisempaan suuntaan, mutta miksi kiusaamista ei saada täysin loppumaan?

Kiusaaminen alkaa monesti muualla kuin välitunnilla – yhä useammin netissä. Nolojen tai loukkaavien kuvien jakaminen tai valheellisten juorujen levittäminen kiusatusta on helppoa. Samoin joitakin nettipelejä, kuten alakouluikäisten suosimaa Growtopia-hiekkalaatikkopeliä, on moitittu siitä, että niiden idea varastamisesta ja toisen vahingoittamisesta hyötymistarkoituksessa saattaa mahdollistaa myös nettikiusaamisen.

Lähipiiriini kuuluvaa lasta kiusattiin ensiksi joukolla nettipelissä. Sieltä kiusanteko siirtyi fyysiseksi koulun pihalle. Fyysinen kiusaaminen loppui koulun vaihtamiseen, mutta netissä karkuun pääseminen oli vaikeampaa.

Mikä tässä tuntuu tutulta?

Se, että sosiaalisessa mediassa on iso joukko aikuisia, jotka katsovat oikeudekseen kiusata muita.

Vihasivustot ja verkkojulkaisut keräävät hetkessä samanhenkisen yleisön, joka tukee hyökkäyksessä kulloinkin valittua kohdetta vastaan. Vastenmielisintä on, että näiden useimmin ulkomaille rekisteröityjen valesivustojen tarkoitus on paitsi levittää pahaa mieltä ja kuonaa myös rikastuttaa ylläpitäjiään.

Tälle kaikelle on yhteistä se, etteivät kiusaajat ota tekemisistään mitään vastuuta. Heidän käsistään on vaikea päästä karkuun.

Koulukiusaamisesta pyritään eroon useiden kampanjoiden ja ohjeiden voimin, mutta mikään ei hillitse keskustelupalstoilla ja erilaisissa verkkojulkaisuissa rönsyilevää, yhä törkeämmäksi käyvää aikuisten ihmisten masinoimaa kiusaamista. Maahanmuuttokeskustelu, rasismi, Venäjä, homous ja muut kiusaajan mielestä yli-ihmisyyden rajan alle jäävät asiat ovat bensaa hänen sytyttämäänsä roihuun.

Useimmat kiusaamisen kohteeksi joutuneet valitsevat vaikenemisen. Se on monesti helpompaa ja myös viisaampaa kuin ryhtyä vastustamaan. Puolustajakin saa vähintään ämpärillisen niskaansa – samoin kuin koulukiusaamisessa.

Tyhmyys tiivistyy joukossa, ja kiusaaminen on ryhmäilmiö. Kaiken kiusaamisen takana on aina vääristynyttä vallan tavoittelua. Kiusaaja tarvitsee yleisön kannustusta jatkaakseen. Kiusaaminen jatkuu, jos kukaan ei puutu siihen.

Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Thomas Elfgren (HS.fi 5. 8.) teki kuluneella viikolla rikosilmoituksen häntä koskevasta, sosiaalisessa mediassa julkaistusta uhkausviestistä. Se oli ryhdikäs teko. Olen täysin samaa mieltä Elfgrenin kanssa: vastuuttomat vanhemmat ja aikuiset opettavat tämän väärän käyttäytymismallin lapsille.

"Vanhemmat, jotka tarkoituksellisesti opettavat rasismia ja vihaa lapsilleen, pitäisi asettaa vastuuseen henkisestä väkivallasta omia lapsiaan kohtaan", Elfgren sanoi HS:n jutussa.

Tätä on syytä miettiä peilin edessä. Mistä teinityttö saa käsityksen siitä, että on täysin hyväksyttävää pahoinpidellä tummaihoinen pikkupoika? Mistä päiväkoti-ikäinen päättelee, mikä on ihmisen oikea ihonväri? Kiusaamiseen on monia syitä, mutta pienille lapsille oma vanhempi on esikuva. Kuka meistä todella haluaa siirtää vihaa ja halveksuntaa eteenpäin?

En usko, että rikosilmoitusten tekeminen ratkaisee ongelmaa, mutta se kertoo uhkauksia ja kuonapäivityksiä tekevälle ihmiselle, ettemme hyväksy sitä, mitä hän tekee. Onko liikaa vaadittu pyytää kiusaajaa pysähtymään hetkeksi ja miettimään, mitä pahan mielen levittäminen ja toisen lyöminen henkisesti tai fyysisesti hyödyttää?

Kiusaaminen on tuomittavaa, se on rikollista, ja se on vakava hyökkäys kiusatun ihmisarvoa vastaan. On aivan sama, tapahtuuko se koulun pihalla vai netissä – ja onko kiusaaja lapsi vai aikuinen. Se kertoo empatiakyvyn puutteesta ja on aina paitsi väärin myös typerää.

Päivi Anttikoski paivi.anttikoski@hs.fi
Twitter: PaiviAnttikoski
Kirjoittaja on HS:n päätoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat