Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alkon laatikkoviinien sisuspussit kelpaavat myös kierrätykseen

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ensi vuoden alussa osaan ekojätepisteistä tulee oma astia jugurttipurkeille, pesuainepulloille ja muille muovipakkauksille (HS 22. 7.). Keräys perustuu pakkausjäteasetukseen, jonka hallitus antoi vuosi sitten. Samalla kaikkien pakkausten kierrätystavoitetta kiristettiin.

Pakkausten tuottajien pitää järjestää muovipakkausten keräys. Kuluttajaa ei rangaista, vaikka hän panisi vastedeskin muovipakkaukset muun jätteen joukkoon.

Kuluttajallekin muovin kierrätys olisi kuitenkin hyödyksi: kierrättämällä sekajäteastia täyttyy hitaammin ja tyhjennysväli harvenee.

Näin kesäaikaan moni tunnollinen kierrättäjä joutuu raapimaan päätään: mitä tehdä Alkon laatikkoviinien sisuspusseille, jotka sisältävät vinyyliä tai alumiinia? Sekajätteen seassa poltettaessa ne aiheuttavat korroosiota jätteenpolttolaitosten uuneihin.

Onneksi Alko on tehostanut kierrätystään. Laatikkoviinien pusseista ei saa panttia, mutta ne voi silti palauttaa Alkoihin ainakin Lounais-Suomessa ja Uudellamaalla. Keräys alkoi kokeiluna Turun seudulla kesällä 2011. Lähestulkoon jokaisessa Alkon myymälässä Uudellamaalla on hanaviineille tarkoitettu palautusroskakori.

Muoviset viinipussit poltetaan energiaksi, ja alumiiniset pussit hyödynnetään sementin raaka-aineena. Jopa polttamisessa kertyvä tuhka ja kuona käytetään sementin raaka-aineena.

Alkon osuus kierrätystaloudesta ei ole aivan marginaalinen. Alko myy vuosittain vajaat 150 miljoonaa juomapakkausta. Pantillisia lasipulloja on niistä vähän yli puolet. Hanaviinipusseja on kymmenesosa, noin 14 miljoonaa pakkausta.

Alkon alueellisen kokeilun soisi laajentuvan koko maahan. Tänä vuonna Alkoihin on palautettu noin 27 000 juomapussia, ja määrä kenties kasvaisi, jos Alko mainostaisi kierrätysastioitaan näkyvämmin.

Tehokkaampi kierrätys antaisi myös potkua talouskasvulle. Sitran viime vuoden lopulla tekemän selvityksen mukaan jätteiden kierrätyksen tehostaminen tarjoaisi kansantaloudelle 1,5–2,5 miljardin euron vuotuisen kasvupotentiaalin vuoteen 2030 mennessä. Se on noin prosentti koko nykyisestä bruttokansantuotteesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat