Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuntien digitalisointi tarvitsee lisävauhtia

Pääkirjoitus
 
Heikki Lunnas ja Anne Lindqvist
Vieraskynä-palstalla julkaistaan asiantuntijakirjoituksia. Noin 4 300 merkin mittaisia tekstejä voi tarjota osoitteeseen hs.artikkeli@hs.fi. Toimitus editoi julkaistavat artikkelit.

Kuntapalvelujen tulosten mittaaminen ja seuraaminen edellyttää kuntatiedon standardointia. Siinä kunnat tarvitsevat myös valtion apua.

Digitalisaatio on uuden hallitusohjelman läpileikkaava teema. Siitä odotetaan tuottavuusloikkaa julkiselle taloudelle – erityisesti kuntiin.

Juha Sipilän (kesk) hallitus haluaa uudistaa julkiset palvelut käyttäjälähtöisiksi ja ensisijaisesti digitaalisiksi, jotta tuottavuusloikka saadaan aikaiseksi. Hallituksen isona strategisena tavoitteena on luoda kaikkia julkisia palveluja koskevat digitoinnin periaatteet.

Hallitus ei kuitenkaan kerro, miten se aikoo yhdistää kuntien tehtävien ja velvoitteiden karsimisen sekä digitalisoinnin yhden luukun tavoitteen.

Normeja purkamalla Sipilän hallitus haluaa siirtyä palvelujen tulosten mittaamiseen ja seuraamiseen. Tämä edellyttää kuntatiedon standardointia, jota pitäisi tukea myös lainsäädännön avulla.

Julkisten palvelujen rakentaminen käyttäjälähtöisiksi ja digitaalisiksi on hyvä tavoite. Kunnissa työ tulee aloittaa niistä palveluista, joiden tuottavuushyöty on suurin.

Digitalisoinnin avulla kunnat voivat saavuttaa tuottavuushyötyjä monella alalla keskittämällä pitkälle vietyä osaamista ja virtaviivaistamalla tuotantoprosesseja. Esimerkiksi talous- ja henkilöstöhallinnon täysimittaisella digitalisoimisella saadaan merkittäviä säästöjä. Siksi kuntien talous- ja henkilöstöhallinnon oikein kohdennetut infrainvestoinnit ja erilaisten sovellusten kokeilualustat tarjoaisivat digiloikalle merkittävän sysäyksen.

Digitalisointi etenee vääjäämättä, ja siksi myös kuntien tulisi nähdä sen hyödyt omassa toiminnassaan. Digitalisoinnilla helpotetaan kunnan toimintoja sekä luodaan säästöjä ja uutta työtä.

Digitalisointi ja yhteensopivat järjestelmät ehkäisevät myös harmaata taloutta luomalla avointa talousdataa ja läpinäkyvyyttä taloushallintoon. Julkisen sektorin avoin data synnyttää uutta liiketoimintaa ja mahdollisuuksia kehittää nopeasti palveluja erilaisiin tarpeisiin.

Digitalisoinnin riskinä on päällekkäisten järjestelmien luominen – ja siihen meillä ei ole enää varaa.

Siksi hallituksen esittämä tavoite siitä, että kunnille ei luoda seuraavalla hallituskaudella lainkaan uusia tehtäviä tai velvoitteita, aiheuttaa kunnissa myös suurta huolta. Lisäksi kunnallisten palvelujen tuottamisen menetelmiä, resursseja ja prosesseja koskevat yksityiskohtaiset säännökset ja suositukset aiotaan hallitusohjelman mukaan pitkälti kumota.

Miten hallitus voi ohjata kuntien digitalisointia oikeille urille ilman valtion suosituksia ja normeja?

Kuntatiedon standardointi on yksi avainasioista, kun puhutaan julkisen sektorin tehokkaammasta toiminnasta ja digitalisoinnista.

Kaikkien Suomen kuntien päättäjillä tulee vastedes olla päätöksenteon tukena reaaliaikaista taloustietoa. Luotettavan tiedon tehokas tuotanto, hyödyntäminen ja jalostus päätöksentekijöille on monessa kunnassa jälkijättöistä. Standardoidulla taloustiedolla pystyttäisiin takaamaan julkisen talouden tilasta laadukas ja ajantasaiseen tietoon perustuva analyysi, jonka avulla resurssit voidaan kohdentaa ennakoiden ja vaikuttavasti.

Standardoidut ratkaisut on tuotava osaksi lainsäädäntöä, ja kunnat on velvoitettava niiden käyttöön. Tehokas seuranta edellyttää, että käynnissä olevan Kuntatieto-ohjelman toteutus saa lisää vauhtia.

Hallituksen tulee ohjata ja tukea kuntasektoria entistä laaja-alaisempiin digitaalisiin palveluratkaisuihin, viranomaisten välisen saumattoman palveluketjun varmistamiseen sekä kertaluontoiseen tiedonkeruuseen, jota useat viranomaiset ja yksityiset toimijat pääsevät hyödyntämään. Yhtenäisellä ja avoimella tiedolla voidaan myös luoda kokonaan uudenlaista yritystoimintaa ja palveluja kansalaisille.

Digitalisaation esteiden purkaminen tarkoittaa nykyisten prosessien hallittua alasajoa. Myös yksityiset toimijat tulisi päästää laajasti mukaan julkisen sektorin tiedontuotannon hankkeisiin.

Valtiolla pitäisi myös olla tahtoa ottaa nykyistä suurempi rahoitusvastuu hankkeista.

Heikki Lunnas ja Anne Lindqvist
Lunnas on Kuntaliiton tietoyhteiskunta-asiain päällikkö ja Lindqvist Taitoa Oy:n toimitusjohtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat