Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muistaminen, avoimuus ja tieto torjuvat vihaa

Pääkirjoitus
 
Elina Kervinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n Skandinavian-kirjeenvaihtaja

Viime vuonna tuli kuluneeksi 200 vuotta siitä, kun Norja sai ensimmäisen perustuslakinsa. Sitä juhlittiin koko vuoden suurellisin menoin. Kukaan norjalainen ei voinut olla huomaamatta juhlavuotta.

Sadoissa tilaisuuksissa ruodittiin historian merkittäviä tapahtumia ja norjalaisuutta. Oli perustuslain isiä ja sotamuistelua. Oli hiihtoseminaaria.

Mitä oli kalenterissa 22. heinäkuuta – päivänä, jona Anders Behring Breivik vuonna 2011 murhasi 77 ihmistä Utøyan saarella ja Oslon hallintokortteleissa?

Silloin juhlavuosi-Norja harrasti purjehdusta, kun virallisessa ohjelmassa oli muita historiallisia tapahtumia muistava regatta.

Joukkomurha, Norjan historian selvästi dramaattisimpiin kuuluva tapahtuma, jäi juhlakalenterissa sivuseikaksi, kuten kirjailija ja taiteilija Tor Bomann-Larsenarvosteli taannoin aiheesta kirjoittamassaan artikkelissa.

Esimerkki heijastaa sitä, miten kivuliasta viralliselle Norjalle on ollut muistaa Breivikin hirmutekoja. Norja vastasi aluksi vihaan korostamalla avoimuuttaan ja demokratiansa vahvuutta. Joukkomurhasta kirjoitettiin metritolkulla, ja oikeudenkäynti oli laaja.

Ensimmäisen puristuksen jälkeen seurasi silti väsymys ja torjunnan aika.

"Uhrit on usein unohdettu", kiteytti teemasta kirjan kirjoittanut toimittaja-kirjailija Åsne Seierstad, kun keskustelimme hiljattain iskuista. "Me muistamme mieluummin toisen maailmansodan uhreja kuin Utøyan uhreja."

Teot olivat niin äärimmäisiä ja syntyivät niin tavallisessa norjalaisessa ympäristössä, että niitä on ollut vaikea ymmärtää – saati hyväksyä osaksi yhteistä menneisyyttä.

Nyt, kun tapahtumista on kulunut neljä vuotta, jokin lukko tuntuu silti olevan aukeamassa. Työväen puolueen nuoret palasivat viikonloppuna leirille Utøyalle ensi kertaa sitten vuoden 2011. Samalla koko Norja tuntui ottavan takaisin jotain, mitä siltä vietiin iskuissa.

Virallinen iskujen muistokeskus avattiin 22. heinäkuuta Oslon hallintokortteleissa. Halu muistaa jälleen näkyy pitkinä jonoina.

Kylmät väreet kulkevat pitkin selkää, kun katsoo nuorien uhrien kuvia ja Breivikin poroksi palanutta pommiautoa.

Aikana, jona ääriajattelu useissa muodoissaan on jatkuvasti otsikoissa, käyntiä muistokeskuksessa voi suositella kenelle tahansa. Muistaminen, avoimuus ja tieto ovat vihan torjumisen parhaita keinoja.

Elina Kervinen elina.kervinen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Skandinavian-kirjeenvaihtaja.

”Hän tuli lähemmäksi, ja silloin vain hyppäsin”
”Hän tuli lähemmäksi, ja silloin vain hyppäsin”
Norjan työväenpuolueen nuoret palasivat neljä vuotta joukkosurman jälkeen Utøyan kesäleirille ensimmäistä kertaa. Per Anders Langerød kertoo, kuinka hän selvisi täpärästi joukkosurmaaja Anders Behring luodeista. Toimittaja: Elina Kervinen, kuvaus ja leikkaus: Gorm K. Gaare

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat