Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikka varjosti Soinin juhlapuhetta

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Varsin hyvä suoritus, on ansaittu arvio siitä, miten Timo Soini vei läpi johtamiensa perussuomalaisten puoluekokouksen Turussa lauantaina ja sunnuntaina. Kyseessä oli 20 vuotta vanhan puolueen juhlakokous. Samalla valmistauduttiin niihin vaikeuksiin, joita asema hallituksessa tuottaa vääjäämättä laajalle populistipuolueelle myös tulevana syksynä ja talvena.

Talouden ja politiikan kriisit ovat kesken, ja joidenkin perussuomalaisten taipumus nostaa profiiliaan hämmentävillä tai aggressiivisilla kannanotoilla tuskin laantuu juhlakokouksen humuun. Reaktiot irtiottoihin eivät myöskään lopu, vaikka perussuomalaiset sitä vaativat. Kokouksen perintönä varsinkin maahanmuuttokeskustelua voidaan ehkä kuitenkin käydä tähänastista maltillisemmin.

Soini viritti juhlatunnelmaa lauantaina 45-minuuttisessa puheessaan, joka oli odotetusti puoluekokouksen huipentuma. Soini oli perustamassa perussuomalaista puoluetta 20 vuotta sitten. Hän on ollut puheenjohtajana jo 18 vuotta ja jatkaa nyt tehtävässään seuraavat kaksi vuotta. Mitään merkkiä varteenotettavien haastajien ilmaantumisesta ei ole. Vastaehdokkaaksi puheenjohtajaäänestykseen ilmoittautunut Raimo Rautiola Pohjois-Pohjanmaalta ymmärsi ehdokkuutensa turhaksi ennen äänestystä.

Tunnelman pohjustaminen onnistui. Kokousta edeltäneet jännitteet kansanedustaja Olli Immosen kiihkokansallismielisestä kirjoituksesta pidettiin kokouspaikalla tiukasti taustalla. Myös Turussa samanaikaisesti järjestetyt mielenosoitukset sujuivat ilman merkittäviä häiriöitä.

Suuri ero aiempiin perussuomalaisten puoluekokouksiin oli se, että nyt koolla oli suuri hallituspuolue. Tämä on vaikea muutos yhteiskunnallisella protestilla asemansa rakentaneelle ryhmälle. Soini tiedosti selvästi tarpeen perustella muutosta, joka tiivistyy siihen, että perussuomalaiset ovat osana hallitusta antaneet tukensa neuvotteluille Kreikan kolmannesta tukipaketista.

Käänne aiheuttaa selviä sulatteluvaikeuksia puolueessa, joka on profiloitunut EU:n tukipakettien vastustamisella vielä voimakkaammin kuin maahanmuuttokritiikillä.

Kreikkaan liittyvä jännite näkyi, kun eurovastustaja Sebastian Tynkkynen valittiin puolueen kolmanneksi puheenjohtajaksi vastoin puoluejohdon esitystä. Myös puoluevaltuuston valinnassa lauantaina oli sekavuutta, mutta muut valinnat sujuivat nuottien mukaan. Tynkkysen valinnan voi nähdä niinkin, että ilman säröä yksimielisyys Soinin takana olisi vankkumattomuudessaan voinut vaikuttaa jo hieman pohjoiskorealaiselta. Lisäksi tyytymättömyyden purkamiselle löytyi kanava.

Perustellessaan tukea uusille neuvotteluille Kreikan kanssa Soini muistutti aiempien tukipakettien tiukasta vastustamisesta ja sanoi, että nyt valittavina on vain huonoja ratkaisuja.

Hän myönsi melko suoraan Kreikka-tuen perimmäisen syyn: sen, että tuen antaminen on perussuomalaisten hallitushallituspaikan hinta. Ollaanko sisällä ja siedetään ikäviä asioita vai ollaanko ulkona, kuten oltiin neljä vuotta, hän tiivisti.

Samalla Soini korosti myös populistipuolueelle tärkeää tekijää, uhkakuvaa. Se on "punavihreä suvaitsevaisto", johon mahtuu vasemmistoliiton ja vihreiden lisäksi myös Rkp. Sietämällä hallituksessa muun muassa Kreikka-päätöksiä perussuomalaiset torjuu punavihreää uhkaa, Soini korosti.

Immos-kohua Soini torjui aika perinteisellä kaavalla: syyttämällä muiden joukossa pääkirjoitustoimittajia yrityksistä sanella politiikkaa perussuomalaisille. Hän tuomitsi kuitenkin myös selvästi vihanlietsonnan ja ääriryhmien väkivallan.

Perinteisimmillään Soini oli sanoessaan, että perussuomalaiset on kunniallisten ja kovaa työtä tekevien ihmisten puolue. Mikä Suomen puolueista ei sitä olisi?

Timo Soinin linjapuhe kokonaisuudessaan
Timo Soinin linjapuhe kokonaisuudessaan
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini piti linjapuheen Turun puoluekokouksessa. Noin 45 minuuttia kestävä puhe on katsottavissa kokonaisuudessaan.
Videoanalyysi: Mitä Timo Soini sanoi linjapuheessaan?
Videoanalyysi: Mitä Timo Soini sanoi linjapuheessaan?
Helsingin Sanomien Reetta Heiskanen ja Ilta-Sanomien Mika Koskinen analysoivat perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin puoluekokouksessa pitämän linjapuheen.
Sampo Terho: Perussuomalaiset ovat sitoutuneet puolustamaan euron vakautta
Sampo Terho: Perussuomalaiset ovat sitoutuneet puolustamaan euron vakautta
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terhon mukaan puolue ei ole siirtymässä eurokriittisempään suuntaan, vaikka puoluekokous valitsi lauantaina puolueen puheenjohtajistoon Suomen euroeroa ajavan Sebastian Tynkkysen. Puolue on eurokriittisyydestä huolimatta sitoutunut noudattamaan hallitusohjelmaa ja omia ohjelmiaan, Terho sanoo. ”Tällä hetkellä olemme sitoutuneet hallituksessa työskentelemään euron vakauden puolesta.” toimittaja: Jaana Savolainen, kuvaus ja leikkaus: Janne Järvinen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat