Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Afganistania vedetään takaisin kohti sisällissodan sekasortoa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Afganistanissa suuri osa väestöstä elää väkivallan keskellä, mutta muistissa on vielä pahempaa. Monta sotaa kokenut maa vajosi täyteen sekasortoon 1980-luvun lopussa alkaneessa sisällissodassa. Sitä seurasivat talebanien hirmuhallinnon vuodet 1996–2001.

Vallasta syrjäytettyjen talebanien käynnistämä uusi sota hallitusta ja sitä tukevia kansainvälisiä joukkoja vastaan on nyt jatkunut yli vuosikymmenen, mutta se ei ole levinnyt sisällissodan aikaisiin mittasuhteisiin. Vanhojen kauheuksien muistot ovat estäneet eri väestöryhmien johtajia ryhtymästä taas sotaan keskenään.

Nyt kehitys uhkaa kuitenkin kääntyä pahempaan suuntaan.

Talebanien pommi-iskuissa on viime perjantaista lähtien kuollut yhteensä yli 80 ihmistä. Afganistanin armeijan ja poliisin toiminta rakoilee. Samalla niiden rinnalle ovat palaamassa samat yksittäisten väestöryhmien yksityisarmeijat, jotka oli nimenomaan tarkoitus korvata virallisilla turvallisuusjoukoilla.

Maanantaina pommi kylvi tuhoa Kabulin lentokentän uloimman turva-aidan edustalla. Isku osui pahasti hermoon, koska käytännössä jokainen lentoteitse Kabuliin saapuva tai sieltä lähtevä siviili kulkee kentän turvatarkastuspisteiden kautta. Sotilaskenttä on erikseen.

Myös perjantaina Kabulissa pommit räjähtivät tärkeissä kohteissa: yksi teki tuhoa poliisiakatemian edustalla ja toinen Yhdysvaltain erikoisjoukkojen käyttämän tukikohdan tuntumassa. Kolmas tappoi siviilejä vilkkaasti liikennöidyllä alueella. Sunnuntaina vielä yksi pommi tappoi ja haavoitti kymmeniä ihmisiä pohjoisessa Kunduzin maakunnassa.

Iskut eivät välttämättä viesti Talebanin vahvistumisesta. Ne liittyvät järjestön sisäiseen valtataisteluun sen pitkäaikaisen johtajan Mullah Omarin kuoleman julkitulon jälkeen.

Osa iskuista on kuitenkin tehty Kabulia suojaavan "rautaisen turvallisuusrenkaan" sisällä. Kabulissa on nähty vuosien mittaan koko joukko pommi-iskuja, mutta tällaisiin mittasuhteisiin väkivalta Afganistanin pääkaupungissa ei ole kiihtynyt talebanihallinnon syrjäyttämisen jälkeen.

Iskut herättävät vakavaa huolta Afganistanin armeijan ja varsinkin poliisijoukkojen tilasta. Afganistanin turvallisuus on niiden varassa sen jälkeen, kun kansainväliset joukot vetäytyivät enimmäkseen koulutustehtäviin tämän vuoden alussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat