Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaupunkia ihmisten toiveisiin

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tanskalainen arkkitehti Henriette Vamberg on harvinainen ammattikuntansa edustaja. Hän uskaltaa tunnustaa, että kaupunkisuunnittelijat ovat unohtaneet ihmisen (HS 10. 8.). Moderni kaupunkisuunnittelu on keskittynyt luomaan näyttäviä rakennuksia eikä ole miettinyt, mitä kävelijät voivat tehdä niiden väliin jäävässä tilassa.

Modernien kaupunkien suuret, ankeat ja tuuliset aukiot karkottavat ihmiset. Näin on Kampin Narinkkatorilla ja vanhemmalla Kasarmitorilla, joka olisi voitu suunnitella nykyistä paljon viihtyisämmäksi paikaksi, kun sen alle rakennettiin muutama vuosi sitten pysäköintiluola.

Vambergin mielestä moderneista kaupungeista puuttuu ihmisten todellisiin tarpeisiin vastaavia, ihmisen mittakaavan mukaisia paikkoja. Keski-Euroopan vanhoissa kaupungeissa sellaisia on yllin kyllin. Ei tarvita kuin parin puun komistama pikkuaukio ja penkit, joille voi istuutua juttelemaan toisten kanssa. Kallion Karhupuisto on tällaisesta esimerkki, mutta sen elävöittämisen sai aikaan aktiivisten, vanhempien naisten liike.

Miten olisi, jos Helsinkikin tutkisi ensin kaupunkilaisten toiveita ja ryhtyisi vasta sitten uudistamaan paikkoja? Jottei kävisi niin kuin Ison Roobertinkadun kävelykadulle, joka ei taida olla kenenkään – ei kaupunkilaisten, ei kauppiaiden eikä huoltoautojen kuljettajien – mieleen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat