Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naisiin kohdistuvaa väkivaltaa estettävä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemisessä ja torjumisessa otettiin elokuun alussa yksi askel, kun niitä koskeva Euroopan neuvoston yleissopimus eli niin sanottu Istanbulin sopimus tuli Suomessa voimaan. Sopimus on ensimmäinen eurooppalainen vain naisia koskeva ihmisoikeussopimus.

Sopimuksen voimaantulo on tärkeä asia, sillä naisiin kohdistuva väkivalta, usein perheväkivalta, on valitettavan yleistä Suomessa. Vuosittain yli 20 naista kuolee puolisonsa tai entisen puolisonsa surmaamana. Lievemmät rikokset, esimerkiksi pahoinpitelyt, ovat tietenkin paljon surmia yleisempiä. Tuntemattomien tekemissä naisiin kohdistuvissa väkivaltarikoksissa yleisiä ovat raiskaukset.

Suomi on saanut naisiin kohdistuvan väkivallan yleisyydestä ja jatkumisesta useita huomautuksia Euroopan neuvostolta ja YK:n ihmisoikeussopimuksen valvontaelimiltä.

Valitettavasti naisiin kohdistuva väkivalta on viime vuosina saanut uusia muotoja maahanmuuton yleistyttyä. Suomessa asuvia tyttöjä on mitä todennäköisimmin ympärileikattu, eli heidän sukuelimensä on silvottu, joskaan ei välttämättä Suomessa. Viime kuussa Helsingin käräjäoikeus antoi Suomen ensimmäisen tuomion niin sanotun kunniamurhan valmistelusta.

Lainsäädännön muutokset pakottavat huomioimaan aiempaa vahvemmin senkin, että naisiin kohdistuvassa parisuhdeväkivallassa myös tekijä voi olla nainen. Samaa sukupuolta olevia pareja on ollut toki ennenkin, mutta nykyisin suhteet voivat olla viranomaisten virallisesti tunnustamia.

Suomi allekirjoitti Istanbulin sopimuksen jo vuonna 2011 mutta ratifioi sen vasta viime keväänä. Aikaa kului, koska lainsäädäntö piti käydä läpi. Sopimus on nimittäin ihmisoikeussopimuksen lisäksi myös rikosoikeudellinen sopimus, joka määrittelee rikokset, joiden tulee olla syytteenalaisia kansallisessa lainsäädännössä.

Aikaa veivät myös periaatteelliset erimielisyydet. Koulukuntaeroja on esimerkiksi siinä, kuinka sukupuolineutraali rikoslain tulee olla tekijän ja uhrin määrittelyssä.

Parisuhdeväkivallassa uhri on pääsääntöisesti nainen, mikä pitäisi joidenkin mukaan ottaa vahvemmin huomioon lainsäädännössä. Toiset puolestaan korostavat, että sukupuolta olennaisempaa on esimerkiksi uhrin haavoittuvainen asema ja riippuvuussuhde tekijästä. He puhuvat mieluummin lähisuhdeväkivallasta, jossa uhri voi olla nainen, mies, lapsi tai vaikkapa iäkäs äiti. Valitettavasti naisetkin pahoinpitelevät miespuolisoitaan, missä tapauksissa ilmoituskynnys voi olla hyvin korkea.

On tärkeää, että naisiin kohdistuvaa väkivaltaa pyritään ehkäisemään ja poistamaan. Tämän painottaminen ei ole mitenkään miehiä vastaan suunnattu teko, vaikka joissain piireissä näin halutaan uskotella.

Tässä työssä rikoslaki on tietenkin vain yksi väline. Väkivallan ehkäisyssä myös ajoissa puuttuminen, koulutus ja hoito-ohjelmat ovat tärkeitä keinoja. On jaksettava korostaa, ettei väkivaltaa voi perustella kulttuurilla, tavoilla, uskonnolla tai niin sanotulla kunnialla. Maahanmuuton tuomat uudet haasteet on huomioitava, mutta on varottava naisiin kohdistuvan väkivallan leimaamista yleisemmin maahanmuuttoon liittyväksi. Kantaväestön keskuudessa tällainen väkivalta on aivan liian yleistä.

Väkivallan poistaminen on tietenkin hyvä yhteiskunnallinen tavoite, mutta ihmisten maailmassa se on valitettavasti utopiaa. Siksi uhrien suojeluun pitää panostaa, myös taloudellisesti tiukkoina aikoina. Turvakoteja pitää saada lisää.

Myös tilastointi on syytä saada kuntoon.

Istanbulin sopimus on hyvä alku tällä tiellä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat