Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Henkilöpalvelulaki parantaa oikeusturvaa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Keskisuomalainen pohtii vuoden kuluttua voimaan tulevan sosiaalihuollon ammattihenkilölain vaikutuksia. Sosiaalityöntekijöiden pätevyydet kirjataan Valviran julkiseen rekisteriin samoin kuin terveydenhuollossa.

"Laki panee pisteen pitkään jatkuneelle keskustelulle siitä, olisiko sosiaalityöntekijänä toimimisen ammattioikeus laajennettava myös ylemmän amk-tutkinnon suorittaneille eli sosionomeille. Tähän suuntaan lakia ei nyt siis laajennettu. Myös jatkossa sosiaalityöntekijöiltä vaaditaan yliopistossa suoritettu alan ylempi korkeakoulututkinto. Linjaus on oikea: pätevyyksien madaltaminen ei ole oikea tapa ratkaista sosiaalityöntekijöistä koettua suurta työvoimapulaa."

"Lain odotetaan myös tuovan selkeyttä sosiaalityöntekijöiden, sosiaaliohjaajien, sosionomien ja muiden sosiaali-alkuisten töiden ammattilaisten tehtävien jakoon. Nyt tehtävänjako on ollut osin kirjavaa esimerkiksi eri paikkakunnilla."

"Sosiaalityöntekijöiden korkea koulutustaso ja pätevyyksien valvonta ovat perusteltuja varsinkin asiakkaiden oikeusturvan kannalta. Joutuvathan sosiaalihuollon työntekijät puuttumaan työssään asiakkaiden itsemääräämisoikeuteen ja tekemään asiakkaiden tahdon vastaisia toimenpiteitä ja päätöksiä. Vaikeiden päätösten takana on oltava pätevyyden täyttävä ammattilainen asiakkaan kotikunnasta riippumatta."

Kymen Sanomat kehuu merikotkan pelastanutta suomalaista ympäristötyötä. Suomessa syntyi 40 vuotta sitten vain neljä merikotkan poikasta, mutta tänä vuonna niitä on laskettu pitkälti viidettäsataa.

"Kannan vahvistumista voi hyvällä syyllä kehua suomalaisen luonnonsuojelun menestystarinaksi. Pahimpien myrkkyjen kieltäminen ja pesimisalueiden rauhoittaminen ovat tuottaneet tulosta. Ainakin jossain vaiheessa WWF:n vapaaehtoiset myös veivät luodoille ja kallioille lihaa, jotta linnut saivat puhtaampaa ruokaa kuin Itämeri tarjosi."

"Silti lajin elinmahdollisuuksien edistämisessä on pyritty olemaan liikaa sotkematta luonnon toimintaa. Merikotka on nyt levittäytynyt sisämaahankin, mutta se on saanut tapahtua auttamatta, luonnostaan. Niinpä mahdolliset seurannaisvaikutuksetkin ovat luonnonmukaisia."

"Sinnikäs suojelu pelasti merikotkan. Ihmisten teoilla siis pystytään paitsi tuhoamaan luontoa myös elvyttämään sitä. Onnistuminen yhdessä asiassa antaa varmasti uskoa, että se voi tapahtua toisessakin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat