Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taideaineet jäävät koodauksen jalkoihin, vaikka it-firmat vakuuttavat, että koodauksen merkitys vähenee

Pääkirjoitus
 
Anu Kantola

Luin lomalla Edmund Phelpsiä, Columbian yliopistossa työskentelevää taloustieteen nobelistia, joka on tutkinut pitkään talouskasvun lähteitä. Phelps on vankka makrotalousmies, mutta nyt hän kirjoittaa Don Quijotesta, Verdin oopperoista, Dickensistä ja Turnerin maalauksista.

Phelps väittää, että länsimaiden 1700-luvulla alkaneen talousihmeen poiki seikkailunhalu. Talouskasvun ytimessä oli kevyt ja liikkuva mieli: kulttuuri, jossa ihmiset etsivät ja kohtasivat uusia asioita, uusia tilanteita ja uusia ideoita.

Tuotantorakenteiden perusteella länsimaat ja erityisesti Eurooppa ovat alkaneet jähmettyä 1970-luvulta lähtien. Phelps syyttää korporatismia: tiiviit suhteet suuryritysten ja politiikan välillä ovat jämäyttäneet tuotantorakenteet, ja uudet ideat eivät pääse liikkeelle.

Vanhat suuryritykset hakevat apua valtiolta eivätkä uudistu. Rahoitussektori imee lahjakkuuksia rahanpyöritykseen mutta ei luo uutta tuotantoa. Johtaminen keskittyy riskienhallintaan ja tehokkuuteen. Kulttuurissa monet katsovat taaksepäin etsien turvaa uskonnosta, perheestä ja kansakunnasta.

Kuulostaa tutulta. Elämme aikaa, jona aatteet kääntävät esiin nurjan puolensa. Konservatismista tulee sormea heiluttavaa moralismia, nationalismista rasismin kanssa flirttailevaa käpertymistä, sosiaalidemokratiasta voimatonta huolestuneisuutta ja liberalismista vihaista valittamista.

Suomalaista kulttuuria hallitsee keskusjohtoinen korporatismi. Kovat miehet puristavat kovia päätöksiä. Keskusohjaus teki suomalaisista sotien jälkeen oivia asuntosäästäjiä, ja sillä maltilla maa rakensi raskaan teollisuuden. Mutta nyt raskas teollisuus ja säntillinen nuukuus eivät riitä. Talouden menestys on usein kevyttä ja nopeasti muuttuvaa, ja kuluttajalla pitäisi olla kivaa.

Phelpsin mukaan on lopetettava puhe siitä, että vauraus palaa, kunhan sopimus saadaan aikaan. Väittääpä hän niinkin, että talous ei kasva tuijottamalla bruttokansantuotetta vaan niin, että ihmiset tavoittelevat Aristoteleen ajoista lähtien tavoitteena ollutta hyvää elämää.

Hyvää elämää? Käyn säännöllisin väliajoin isänmaallisissa tunnelmissa kotimaisissa design-kaupoissa mutta poistun tyhjin käsin, koska haluaisin jotakin, minkä muotokieli ei muistuta Aalto-jakkaraa.

Mieleen hiipivät länsinaapurit, joiden hyvän elämän bekväm-meininki tihkuu joskus tännekin. Kesällä tuli vaihdettua usein ruotsinkielisille radiokanaville. Ihmettelin ensin, miksi, kunnes tajusin, että musiikki soi siellä useammin duurissa.

Ruotsin porvarillinen kulttuuri on tuottanut kesähuvilat, Carl Larssonit, Bergmanit, Abbat ja Ikeat – ja siinä sivussa monipuolisen tuotantorakenteen. Ankara säästäminen ei ole suuri isänmaallinen tehtävä, ja porvarihallituksetkin elvyttävät.

Miten ihmiset oppivat ajattelemaan ja tekemään asioita uudella tavalla? Phelpsin yksi idea on koulutus, joka rohkaisisi kokeilemaan uutta ja toteuttamaan itseänsä – ja joka olisi myös humanistista.

Phelpsin mielestä nykyisen innovaatiopolitiikan isä Josef Schumpeter oli väärässä. Innovaatioita ei synnytetä talouden ulkopuolella rakentamalla valtavia tiedekoneita. Innovaatiot syntyvät jokapäiväisessä elämässä ja työn ääressä. Kun Eurooppa on panostanut matemaattisiin kovien tieteiden tiedeyliopistoihin, tulokset ovat olleet heikkoja.

Teollisen vallankumouksen innovaatiot syntyivät usein melkein vahingossa, kun käytännön ihminen näki ongelman ja keksi siihen ratkaisun. Siksi koulutuksen pitäisi tukea itse kunkin seikkailumieltä, kyseenalaistamista, uusien ideoiden kehittelyä ja itsensä toteuttamista.

Miten lienee meillä? Innovaatioiden tekemiseen on rakennettu kansallinen innovaatiojärjestelmä. Tiedekoneemme tuuppaa tiukasti formatoitua, valtavirtaan pyrkivää tiedettä valtiollisessa ohjauksessa. Strateginen tutkimusrahoitus sementoidaan vuosia kestäviin konsortioprojekteihin, joiden ideana tuntuu melkein olevan, ettei vaan mitään uutta pääsisi tapahtumaan.

Kouluissa taideaineet jäävät koodauksen jalkoihin, vaikka it-firmat vakuuttavat, että koodauksen merkitys vähenee. Koulutuksen säästöissä on tunnelma, että nyt pannaan viimeisetkin vapaamatkustajat ja turhan naurajat kuriin.

Pitäisikö miettiä vielä kerran? Tai, jos keskusjohtoisuus on kohtalomme, voisiko radioasemat määrätä soittamaan enemmän duurissa?

Anu Kantola hs.artikkeli@hs.fi
Kirjoittaja on viestinnän yliopistonlehtori Helsingin yliopistossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat