Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koulujen loma-ajoista pitäisi tehdä laaja kyselytutkimus

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Koulujen kesälomista on keskusteltu vilkkaasti tänäkin suvena. Niin loman ajankohta kuin kestokin tuntuvat kuitenkin pysyvän kiveen hakattuina vuodesta toiseen.

Nykyinen kymmenen viikon loma on perua maatalousyhteiskunnasta. Silloin isovanhemmat huolehtivat lapsenlapsista maataloissa. Nyt tilanne on täysin toinen, sillä elämme jälkiteollisessa kulutusyhteiskunnassa. Useimmat lapsiperheet asuvat suurissa kasvukeskuksissa, isovanhemmat taas usein pitkän matkan päässä toisella puolella maata.

Pitkä loma aiheuttaa monelle perheelle monimutkaisia järjestelyjä.

Peruskouluikäisten vanhemmat joutuvat ehkä sijoittelemaan lomiaan niin, ettei yhteistä lomaa ole kuin viikko tai kaksi. Työssä käyvien yksinhuoltajien voi olla vieläkin vaikeampaa ratkaista, miten ala-asteikäisten lasten huolenpito järjestetään.

Matkusteluun tottuneet perheet saattaisivat ehkä haluta nykyistä pidemmän syysloman tai vaikkapa viikon, jopa kahden mittaisen pääsiäisloman. Sellainen on käytössä monessa Euroopan maassa.

Olisiko aika kysyä lasten vanhemmilta, miten he haluaisivat koulujen sijoittavan vuoden lomaviikot? Ripoteltaisiinko niitä nykyistä enemmän pitkin vuotta? Loppuisiko koulu kesäkuun puolessa välissä vai juhannuksena, kuten Norjassa?

Alkaisiko lukuvuosi vasta elokuun lopulla? Meteorologien mukaan on olemassa viitteitä siitä, että kesän alkaminen on siirtymässä entistä myöhäisempään ajankohtaan. Niinpä lämpöä riittää syyskesälle asti.

OAJ on vastustanut tiukasti lomajärjestelyjen muutoksia. Pitkä loma on opettajille tärkeä etu.

Eivätkö kunnat, opettajien työnantajat, halua tietää veronmaksajiensa mielipiteitä? Kunnilla on lain mukaan oikeus päättää lomista.

Loma-ajoista tai niiden sosiaalisista ja taloudellisista vaikutuksista ei ole tehty perusteellista tutkimusta. Sellaiselle olisi käyttöä, vaikka yhtä kaikille sopivaa ratkaisumallia ei löytyisi. Apurahoja tutkimuksiin ei ole herunut, vaikka jotkut tutkijat ovat niitä hakeneet.

Olisi myös hyödyllistä arvioida, minkälainen ratkaisu tukee matkailuelinkeinoa, joka työllistää väkeä eri puolilla maata. Ovatko perinteet niin tärkeitä, ettei tilannetta tarvitse päivittää?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat