Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikan tukipaketti putoaa hetteiseen maastoon

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Se erehtyy, joka luulee, että tiistaiaamuna saavutettu alustava sopu Kreikan uudesta, kolmannesta tukipaketista on jonkinlainen päätepiste Kreikan kriisille. Ainakin tähän saakka Kreikan ongelmien kanssa operointi on ollut kuin tukkisi hitaasti murtuvaa patoa sormella. Kun yhden vuodon tukkii, kohta lirisee sormen vieressä.

Kreikan kriisin arvioinnissa on ollut monta ongelmaa ja perspektiivivirhettä. Yksi ongelma on historiattomuus.

Kreikan ongelmat eivät alkaneet siitä, että tukipaketteja järjestäneet lainoittajat vaativat tuen vastikkeeksi säästöjä ja Kreikan talouden rakenteen korjauksia. Ongelmat ovat paljon kauempana.

Yksi perussyy Kreikan talouden ongelmiin on, että maahan ei ole koskaan syntynyt hyvin toimivaa ja luotettavaa julkista hallintoa. Hallinnon päätökset ylimmällä tasolla eivät välttämättä johda mihinkään, sillä julkisen hallinnon organisaatiot ja vastuun ketjut ovat jossain kohdassa poikki.

Sama yhteysongelma näyttäytyy myös päinvastaiseen suuntaan edettäessä: alhaalta ylös.

Yksi esimerkki on verotus. Veron kantajat ovat pystyneet järjestelemään verotettavien kanssa diilejä. Niiden avulla kantajat voivat pimittää maksettuja veroja verohallinnolta ja ottaa itse välistä.

Hahmoton julkinen hallinto on tehnyt mahdolliseksi senkin, että hallitsevat puolueet ovat voineet sujauttaa omia kannattajiaan hallintoon virkamiehiksi, vaikka työtä ei ole ollut tarjolla.

Myös yksityistäminen on sujunut kituliaasti, sillä se uhkaa klientelismiä – julkisen vallan hankkimaa korruptoitunutta vastavuoroisuussuhdetta talouden toimijoiden kanssa.

Koska julkinen hallinto on ollut tällaista, kansalaisten valtiota kohtaan tuntema luottamus – jota vaikkapa hyvin toimiva verotus edellyttäisi – on ollut lähellä nollaa.

Säästöt eivät koskaan kiritä kansantalouksia. Säästöjä on kuitenkin moitittu hieman liikaakin, kun Kreikan ongelmien syitä on etsitty.

Esimerkiksi käyvät Kreikan työttömyyslukemat. Ne lähestyivät nykyistä tasoa jo ennen kuin Kreikan julkisen talouden säästöt alkoivat purra. Lisäksi sovitut säästöt eivät ole maan julkisen hallinnon ongelmien vuoksi olleet sama asia kuin toteutetut säästöt.

Kolmas tukipaketti mahdollistaa sen, että Kreikka pystyy hoitamaan lainojaan ja jatkaa nilkutustaan euroalueessa.

Jos syvemmällä olevat Kreikan talouden ja hallinnon ongelmat jäävät ratkaisematta, päälle pudotetut rahalähetykset uppoavat. Kreikan nykyinen hallitus on ollut yhtä haluton kuin edeltäjänsäkin ravistelemaan hallinnon perusrakenteita.

Tämäkään tukipaketti ei ole vielä maalissa.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF kertoi aiemmin kesällä Kreikan velanhoitokyvyn olevan niin huono, ettei maa täytä niitä ehtoja, joita IMF:llä on lainoitukselleen.

Nyt IMF tuntuu näyttävän keltaista valoa, mutta valuuttarahasto jää edelleen pohtimaan tilannetta. Lopullinen vastaus tullee kuukausien päästä.

Kreikka on kovan edessä. Valtiovarainministerin vaihdoksen jälkeen maa on ymmärtänyt, ettei se sanele avun ehtoja.

Sopeutuminen ei silti suju kitkatta: maata hallitseva vasemmistolainen Syriza saattaa halkeilla. Vaalilupaukset on syöty ja kansanäänestyksen tulos kumottu. Kreikka voi ajautua ennenaikaisiin parlamenttivaaleihin, joiden lopputulos voisi taas vaarantaa sen, mitä nyt on sovittu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat