Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen ei kannata tavoitella monokulttuuria – siitä ovat varoituksena Ruanda ja Pohjois-Korea

Pääkirjoitus
 
Paavo Rautio Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Kansanedustaja Olli Immosen (ps) ja perussuomalaisten varapuheenjohtajan Sebastian Tynkkysen puheet monikulttuurisuudesta ovat saaneet suomalaiset keskustelemaan siitä, millaista yhteiskuntaa me haluamme rakentaa.

Immonen toivoi taistelua monikulttuurisuuden painajaista vastaan ja yhden aidon suomalaisen kansan puolesta. Tynkkynen kertoi vastustavansa epäonnistunutta monikulttuurisuutta.

Hyvä, että tämäkin keskustelu käydään. Mitä vähemmän tabuja, sen parempi.

Keskustelu siirtyi käsitteiden määrittelyksi. Mitä on monikulttuurisuus? Missä se aito suomalainen kansa luuraa? Millaista on epäonnistunut monikulttuurisuus?

Myös toiminnan logiikkaa – vastustamista ja taistelemista – voisi pohtia, koska tässä yhteydessä nuo ilmaisut särähtävät.

Kun puolustetaan aitoa suomalaista kansaa, hahmotellaan jonkinlaista tribaalia – heimonluonteista – Suomea. Kuvaan liitetään myönteisiä tunteita, luonnekuvia ja myyttejä, joiden tarkoitus on sitoa kansaan kuuluvia. Kuva "meihin" kuulumattomista syntyy tämän vastakohdaksi tai poikkeamaksi. Näin hyljinnän kohteista tehdään sopivan epämääräisiä, jotta heitä vastaan voidaan "taistella".

Historiasta löytyy äärimmäisiäkin esimerkkejä siitä, mitä "vastustaminen" ja "taisteleminen" ovat tässä yhteydessä tarkoittaneet ja mikä tällaisen toiminnan seuraus on ollut. Nationalismi on läheistä sukua tribalismille.

Kroatian entinen presidentti Franjo Tudman oli "taistelija". Jugoslavian hajotessa hän loi kuvaa Kroatiasta uljaiden kroaattien maana. Vähemmistönä olleet serbit eivät jakaneet hänen mielessään samoja hyveitä. Serbian entinen presidentti Slobodan Milošević oli "taistelija". Hän luonnehti, että serbit ovat rohkeita ja kunniakkaita ja heidän historiallinen tehtävänsä on pitää kiinni albaanienemmistöisestä Kosovosta.

Ruandalaislehti Kangura oli "taistelija". Lehdessä julkistettiin vuonna 1990 "kymmenen käskyä hutuille". Tekstissä tehtiin selväksi, että hutut ovat parempi kansa kuin tutsit, ja kerrottiin, miten monikulttuurisuudesta pääsee eroon.

Suomi on jo monikulttuurinen. Jos tavoitteena on viedä sitä kohti monokulttuuria – yhdenmukaista, yksilajista ja särötöntä –, silloin pitäisi muistaa biologiastakin tuttu fakta: monokulttuurit ovat haavoittuvia ja taantuvia.

Kim Il-sung oli "taistelija". Hän taisteli menestyksekkäästi monokulttuurin puolesta Pohjois-Koreassa.

Paavo Rautio paavo.rautio@hs.fi
Twitter: PaavoRautio1
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat