Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi voisi olla edelläkävijä energiapolitiikassa

Pääkirjoitus
 
Markku Wilenius

Yksi uuden hallituksemme keskeisistä tehtävistä on luoda Suomelle uusi energiastrategia. Fennovoiman ympärillä käyty keskustelu osoittaa, kuinka kipeästi tarvitsisimme pidemmän aikavälin linjauksia.

Energiamarkkinat ovat nyt vastaavanlaisessa tilanteessa kuin telemarkkinat parikymmentä vuotta sitten. Uusi aikakausi on koittamassa, ja isot muutokset ravisuttavat nyt markkinoita.

On aika luoda rohkea, edelläkävijyyteen perustuva strategia. Meidän tulisi rakentaa pitkäjänteisillä ja konkreettisilla linjauksilla sellaista tuotanto- ja kulutusjärjestelmää, jonka uskomme vallitsevan kaikkialla maailmassa vuonna 2050. Onnistuessaan se toisi meille kaivattuja investointeja ja työpaikkoja.

Kyse ei ole vain teknisestä etevyydestä tai tukijärjestelmistä vaan edellytysten luomisesta sille, että Suomi menestyisi globaalin talouden kuudennessa aallossa.

Menestys näyttäisi rakentuvan kolmesta peruspilarista: vahvasta pk-sektorista, investoinneista tutkimukseen ja tuotekehitykseen sekä panostuksesta resurssien älykkäämpään ja hajautetumpaan käyttöön. Näitä kaikkia on kehitettävä samanaikaisesti. Tämän oivaltaneet maat – erityisesti Sveitsi, Saksa, Tanska ja Ruotsi – ovat ottaneet jo pesäeroa Suomeen.

Uudet energiaratkaisut ovat globaalisti kasvava toimiala. Alan pk-yritysten kasvamista tulisi helpottaa julkisin toimin. Tämä vaatii byrokratian vähentämistä, työntekijöistä syntyvien sivukulujen huojentamista, yritysten perustamisen helpottamista ja palvelualojen edellytysten vahvistamista. Nykyinen Suomi on kaikkien mittareiden mukaan alikehittynyt juuri pk-yritysten osalta.

Tarvitsemme runsaasti lisää investointeja tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Investoinnit ovat vähentyneet Suomessa suorastaan dramaattisesti vertailumaihin nähden. Hallituksen kasvupaketin, yksityisellä rahalla lisättynä, tulisi olla huomattavasti kaavailtua suurempi.

Suomen energiajärjestelmä on poikkeuksellisen keskitetty. Tulevaisuudessa järjestelmät ovat hajautettuja alasta riippumatta. Tämän olemme nähneet muun muassa tietotekniikan kehityksessä.

Suomessa on vahvaa osaamista ja loistavia mahdollisuuksia kehittää esimerkiksi biopolttoaineita, tuulivoimatekniikkaa, polttokennoja, energiatehokkuusratkaisuja, geotermisen lämmön käyttöä ja jopa aurinkoenergiaa. Hallitus voisi tukea alueiden ja kaupunkien kehitys- ja yhteistyötä näillä aloilla.

Globaalisti on melko yhdentekevää, kuinka paljon Suomi leikkaa haitallisia kasvihuonekaasupäästöjään. Sen sijaan vaikutusta on sillä, että näytämme muille maille mallia, kuinka päästöjä leikataan merkittävästi ja kestävästi hyödyntämällä uutta teknologiaa viisaasti.

Edelläkävijyys olisi Suomelle luonteva strategia. Vain parikymmentä vuotta sitten tapahtuneessa televiestinnän vallankumouksessa juuri Suomi oli edelläkävijä.

Älykkäällä poliittisella ja virkamiesohjauksella alan kasvulle luotiin kotimaiset markkinat. Yritykset saivat tehtyä referenssikohteita, ja tutkimukseen ja tuotekehitykseen panostettiin. Kansantaloutemme alkoi kasvaa nopeasti, kun telealan maailmanmarkkinat alkoivat elää.

Kysymys oli viisaasti hallitusta kokonaisuudesta, ei yksittäisistä menestystarinoista. Miksi emme siis nyt tähtäisi energia- ja ilmastopolitiikan avulla talouden kasvun ja työllistävyyden tielle?

Fennovoima-farssi osoittaa, kuinka kaukana olemme 1990-luvun alun eteenpäin katsovasta hengestä. Sen sijaan, että panostaisimme kotimaiseen teknologiaan sekä työllisyyden ja markkinoiden kasvattamiseen, haluamme sitoa voimavaramme vieraaseen teknologiaan.

Myös metsäteollisuudessa, terveydenhuollossa ja muilla Suomelle tärkeillä aloilla tarvittaisiin pitkäjänteistä toimintaa, joka ottaa huomioon toimintaympäristön muutokset. Mahdollisuudet ovat valtavat.

Suomen uusi hallitus muodostettiin tilanteessa, jossa maamme on häkellyttävästi pudonnut maailman edelläkävijöiden joukosta kohti harmaata keskikastia. Poliittisella johdollamme tulisi olla näkemystä ja malttia rakentaa tulevaisuuden Suomea ja osoittaa, että maamme haluaa taas kohota edelläkävijäksi.

Markku Wilenius
Kirjoittaja on tulevaisuudentutkimuksen professori Turun yliopiston kauppakorkeakoulussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat