Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Japanin paluu ydinvoimaan heiluttaa energiamarkkinoita

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Japanin ydinvoimaloiden uudelleenkäynnistelyn hitaus osoittaa, kuinka vaikeaa voimaloiden avaaminen on vielä lähes neljä ja puoli vuotta Fukushiman katastrofin jälkeen. Rauhanomaisen ydinenergian eristäminen poliittisesti täysin erilleen toisen maailmansodan ydinaseiden traumasta ei enää onnistu entisellä tavalla.

Taloudelliset syyt palata ydinvoiman käyttöön vuodesta 2013 jatkuneen täyden katkoksen jälkeen ovat kuitenkin osoittautuneet pelkoja voimakkaammiksi.

Sendain ydinvoimalan ykkösreaktori Japanin eteläosassa käynnistettiin tiistaina. Tulevina kuukausina ja vuosina käynnistetään todennäköisesti useita muitakin reaktoreita. Lupia uudelleenkäynnistämiseen on haettu 24 reaktorille.

Japani ei kuitenkaan ole palaamassa Fukushimaa edeltäneeseen aikaan, jolloin 54 reaktoria tuotti lähes kolmanneksen saarivaltion energiantarpeesta. Uusi lupamenettely maksaa satoja miljoonia euroja reaktoria kohden ja kestää puolisen vuotta. Samaan aikaan poliittinen vastustus on joillakin alueilla yhä rajua.

Toisessa vaakakupissa on se, että Fukushiman jälkeen sähkön hinta japanilaisille kuluttajille on noussut noin viidenneksen ja teollisuudelle yli neljänneksen. Energiakustannukset uhkaavat pääministeri Shinzo Aben mukaan nimettyä abenomics-elvytyspakettia ja sen myötä Aben omaa asemaa. Pääministerin suosio on notkahtanut selvästi.

Suppeana ja asteittaisenakin Japanin paluulla ydinvoiman käyttäjäksi on energiamarkkinoilla heijastuksia, jotka tuntuvat Suomessa asti. Ne ovat seurausta siitä, että Japani on Kiinan jälkeen maailman suurin fossiilisten polttoaineiden tuoja. Japanin edistysaskeleet uusiutuvien energiamuotojen kehittämisessä jäivät välivuosina suhteellisen vaatimattomiksi.

Ydinvoimakatkos lisäsi erityisesti nesteytetyn maakaasun LNG:n ja kivihiilen tuontia. Vielä vuonna 2010 LNG:n osuus Japanin energiatuotannosta oli 13 prosenttia. Vuonna 2013 se oli jo 43 prosenttia. Hinta nousi, kun LNG:n käyttö lisääntyi myös muualla Aasiassa. Nyt nousupaine kuitenkin hellittää.

Japanin ratkaisut heijastuvat Suomeen ja Viroon suunniteltujen LNG-terminaalien ja maiden välisen yhdysputken rakentamiseen. Hidas hanke on etenemässä yhdysputken ja terminaalien suunnittelutukien hakemisesta EU:n investointitukien hakemiseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat