Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Minne se pallo pomppaa?

Pääkirjoitus
 
Lauri Malkavaara Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n liitepäällikkö.

Lapsena olin kovin kiinnostunut urheilusta. Äitini ei sitä oikein ymmärtänyt, ja niinpä hän kerran kysyi minulta: "Mitä väliä sillä on, minne se pallo pomppaa?"

Se on hyvä kysymys, ja nykyisin siihen on entistäkin vaikeampi vastata. Ensiksi pitäisi nimittäin päästä näkemään, minne se pallo todella pomppaa, ja siitä ilosta taas pitää maksaa. Paljon.

Maksu-tv:n piti pelastaa suomalainen televisio ja suomalainen urheilu. Siinä taisi kuitenkin käydä päinvastoin.

Olen yhä lapsellisen innostunut urheilusta. Seuraan kaikkia lajeja paitsi pesäpalloa ja ampumahiihtoa. Niitä pyrin boikotoimaan, koska niissä leikitään sotaa: toisessa kesä- ja toisessa talvisotaa.

Minun kaltaiselleni yli-innokkaalle penkkiurheilijalle urheilun seuraaminen on kuitenkin käynyt kalliiksi.

Jos haluan katsoa jalkapallon Valioliigaa, yleisurheilun Timanttiliigaa tai formuloita, minun on ostettava MTV:n urheilupaketti. Jos haluan katsoa jalkapallon Bundesliigaa, pyöräilyä tai snookeria, minun on ostettava DNA:n kanavapaketti. Jos haluan katsoa jääkiekon NHL- ja KHL-sarjoja tai golfia, minun on ostettava Viasat. Jos haluan katsoa jääkiekon Liigaa tai pesäpalloa, minun on ostettava Nelosen urheilupaketti. Jos haluan katsoa raveja, minun on ostettava Toto-tv.

Ja kaikki tämä maksaakin sitten jo yli satasen kuussa.

Suomalaisten keskiansio oli viime vuonna noin 40 000 euroa. Joka toinen tienaa vähemmän. Kun tuollaisista tuloista otetaan pois verot ja pakolliset menot, tonni on tiukassa.

Tulevaisuus lienee netti-tv:n. Silloin maksetaan vain siitä, mitä todella katsotaan, ja silloin kolmosketjun laiskanpulskea laitahyökkääjä joutuu tinkimään vuorineuvoksen palkastaan.

Mitä väliä on sillä, minne se pallo pomppaa?

Mietittyäni asiaa vuosikymmeniä minulla on vastaus.

Ihmisen elämä on sietämättömän monimutkaista. Kaiken aikaa on ymmärrettävä ja tulkittava: Sanoja, tekoja ja tunteita. Arvoja, aikomuksia, uskomuksia. Valheita ja viettelyksiä.

Siinä sekamelskassa ja ristitulessa istuudun kotisohvalle ja katson urheilukilpailun.

Hallitsen sitä tilannetta täydellisesti. Urheilijat noudattavat sääntöjä ja pyrkivät voittamaan. Kun pallo pomppaa, ymmärrän, mitä siitä seuraa.

Se on taivaallisen rauhan hetki. Se on tosi-tv, joka on totta.

Lauri Malkavaara lauri.malkavaara@hs.fi
Kirjoittaja on Kuukausiliitteen esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat