Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessa onnellisen näköisiä vanhoja näkee liian harvoin

Pääkirjoitus
 
Saska Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen toimittaja.

Vuosi vuodelta ihminen vanhenee, ja joskus hän on vanha. Siis ei kolmannessa iässä eikä seniorikansalainen vaan oikeasti vanha.

Kuvittelen, että siihen on minun kohdallani vielä aikaa, mutta sillä vauhdilla, jolla aika nykyään kulkee, vanhuus on edessä hetkellä millä hyvänsä.

Siksi olen alkanut vakoilla vanhoja ihmisiä sillä silmällä. Kun näen vanhan ihmisen, mietin, näyttääkö hän säälittävältä, tyytyväiseltä vai peräti onnelliselta.

Onnellisen näköisiä jään seurailemaan, sillä haluan varastaa heidän salaisuutensa samalla tavalla kuin yritin nuorempana kopioida viileiltä tyypeiltä heidän tyylinsä tai hyviltä kirjoittajilta heidän lauseensa.

Suomessa onnellisen näköisiä vanhoja näkee kuitenkin liian harvoin. Vanhat ihmiset tuntuvat usein haurailta, aroilta ja eksyneiltä.

Vanhat ovat niitä, jotka saapuvat paikalle, kun tarjotaan ilmaista kahvia. He jonottavat tuntikausia pankkikonttoreissa eivätkä osaa käyttää raitiovaunun lippuautomaattia. Kaupassa vanha ihminen maksaa tuskallisen hitaasti käteisellä tai alkaa kertoilla kassahenkilölle lastenlastensa kuulumisia.

Kun vanha ihminen kävelee kadulla, katsoja saa pidätellä henkeään kauhusta. Suomessa on suuren osan vuodesta niin kylmää, pimeää ja liukasta, että vanhat uskaltautuvat ulos vain henkensä tai vähintään lonkkansa kaupalla.

Ja mihin vanha ihminen muka kävelisi, kun pankit, postit ja lähikaupat on lopetettu tai siirretty suuriin kauppakeskuksiin, joihin pääsee vain autolla?

Välimeren maissa vanhat ihmiset istuvat paljon puistoissa ja terasseilla pelaamassa korttia tai backgammonia. Miehet saattavat samalla siemailla hitaasti grappaa tai rakia. Välimeren vanhoja ihmisiä tarkkaillessani olen oppinut, että mustat vaatteet ja harmaa tukka on upea yhdistelmä.

Kyllä suomalaisetkin vanhat ihmiset istuisivat varmasti mielellään kahvilassa tai ravintolassa, mutta niiden hintoihin on harvalla eläkeläisellä varaa.

Seniorien palvelukeskuksessa kahvia saa halvemmalla, mutta ei kai kukaan vanhanakaan halua viettää kaikkea aikaansa pelkästään toisten vanhojen ihmisten kanssa.

Kesäkuussa HS kertoi Helsingin Riistavuoren palvelutalosta, jossa on aloitettu rohkea kokeilu. Ikäihmisille saatetaan siellä tarjoilla lasillinen viiniä, "vaikkakin lähinnä juhla-aterioiden yhteydessä".

En oikein osaa kuvitella itseäni Riistavuoreen. Mieluummin istuskelisin puistossa tai meren rannalla, lukisin kirjaa ja katselisin ohikulkijoita. Ehkä minulla olisi taskumatissa konjakkia, ja lämmittäisin itseäni välillä fingerporillisella. Sitten poliisi tulisi ja veisi minut putkaan.

Maalla asuvat vanhat ihmiset eivät vaikuta yhtä eksyneiltä kuin kaupunkilaiset, sillä heillä tuntuu olevan enemmän tekemistä. Pihalla riittää puuhaa ja luonnossa seurattavaa, eikä maailma muutu uusimpien tietokonesovellusten tahdissa. Mutta palvelut ja ihmiset ovat kaukana ja koko ajan kauempana.

Kaupunkiasunnossa vanhoilla ihmisillä ei ole muuta katseltavaa kuin televisio, jota he sitten tuijottavatkin viitisen tuntia päivässä.

Kun Matti Rönkä toivottaa "hyvää iltaa", vanha ihminen vastaa "hyvää iltaa". Myös peliohjelmien juontajien kanssa on mukava rupatella.

Mutta onhan sentään Facebook. Nuoret ovat kyllästyneet jo ajat sitten palveluun, joka kehitettiin amerikkalaisopiskelijoiden deittisivustoksi. Vanhoille ihmisille siitä on kuitenkin tullut keino seurailla, mitä ne lapset oikein puuhailevat, kun ei niillä koskaan ole aikaa soittaa.

Viime aikoina olen laajentanut vanhuustutkimuksiani Yhdysvaltoihin. Ainakin täällä Washingtonissa vanhat ihmiset tuntuvat olevan valtavan vauhdikkaita. Tiukoissa joogapöksyissä kadulla kävelevä nainen saattaa kääntöpuolelta paljastua seitsemänkymppiseksi.

New Yorkin kaduilla vastaan astelee vähän väliä ikivanhoja ihmisiä, joiden täytyy karismastaan päätellen olla elokuvatähtiä tai merkittäviä taidemesenaatteja. Toisaalta kaupan kassalla ostokset pakkaa usein niin vanha ihminen, että metrossa hänelle pitäisi heti tarjota istumapaikka.

Onnellisen vanhuuden salaisuus ei ole vielä täysin kirkastunut, mutta eiköhän se selviä. Tutkimuskohteeni tulee nimittäin minua vuosi vuodelta lähemmäs.

Saska Saarikoski saska.saarikoski@hs.fi
Kirjoittaja on Kuukausiliitteen toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat