Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ensi vuoden budjetti taisi jo tulla tehtyä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Stubb: Vaikeat päätökset etupainotteisesti – 110 000 työpaikkaa syntyy hallituskauden aikana
Stubb: Vaikeat päätökset etupainotteisesti – 110 000 työpaikkaa syntyy hallituskauden aikana
Ensi vuoden budjetista tiedottanut valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) kertoo Helsingin Sanomien haastattelussa, että hallitus on halunnut tehdä etenkin vaikeat säästöpäätökset etupainotteisesti, vaikka taloustilanne on vaikea. Hän uskoo budjetin säästöineen auttavan työllisyystilanteen ja kasvutavoitteiden kohentamista. Stubbin mukaan hallituspuolueille ei ole erilaisia käsityksiä siitä, minkä verran työpaikkoja saadaan luotua – tavoite 110 000 uudesta työpaikasta hallituskaudella on kaikkien hallituspuolueiden yhteinen. Toimittaja Pekka Mykkänen, kuvaus ja leikkaus: Terhi Liimu.

Toisin kuin talouden murheiden ja synkkien pilvien vuoksi voisi kuvitella, ensi vuoden budjetin laatiminen on hallitukselle melko mutkaton urakka. Osa urakasta on jo tehty, kun taas osa siihen vaikuttavista tekijöistä on hallituksen ulottumattomissa.

Hallitusneuvottelujen yhteydessä sovittiin jo aika tarkkaan, mitä talouden kanssa tehdään lähiaikoina. Tuore hallitus kestää sitä paremmin, mitä vähemmän se improvisoi.

Toiseksi Suomen talouden ongelmat ovat vakavia, mutta ikävä kyllä ne eivät ole sellaisia, että hallitus pystyisi korjaamaan niitä yhden vuoden talousarviollaan paljoakaan.

Lasse Rantanen

Muun muassa yksikkötyökustannuksien alentamiseen tähtäävä yhteiskuntasopimus on vasta hahmotteilla. Työ on muiden kuin hallituksen käsissä.

Lisäksi ne harvat tekijät, jotka pitävät yllä Suomen talouden vetoa – edullinen energia, halpa euro ja löysähkö rahapolitiikka –, eivät ole hallituksen kiritettävissä.

Vientiä Venäjälle hyydyttävät pakotteet ja Venäjän talouskasvun kituliaisuus. Niitä ei voi poistaa budjettineuvotteluilla.

Valtiovarainministeriö esitteli keskiviikkona yllätyksettömän budjettiehdotuksensa. Hallituksen valmistelun avuksi tulee kaiken aikaa ennusteita Suomen talouden tilasta ja tulevaisuudesta. Ei tarvitse olla selvänäkijä, jos olettaa, että arviot tämän ja tulevan vuoden kasvuvauhdista ovat kaikissa ennusteissa nollan pinnassa.

Yritysten odotukset tulevasta ovat hyvin pessimistisiä. Teollisuustuotanto on supistunut. Teollisuuden uusien tilausten kesällä mitattu kasvu on ikävä kyllä pieniin kansantalouksiin kuuluva harha: kun saa pari uutta laivatilausta, tilaukset hyppäävät.

Kuluttajien luottamus vahvistui viime vuoden lopulta alkukesään saakka mutta repsahti kesällä.

Parin vuoden takainen vänkääminen Suomen kilpailukyvyn kehityksestä on hiipunut. On aika selvää, että Suomi on pudonnut Saksan ja Ruotsin kyydistä. Sekään ei ole suuri paljastus, että tähän on kaksi tärkeää syytä: juuri Suomen talouden hyytymisen vaiheeseen osuneet kalliit tulokierrokset ja korkean jalostusasteen tuotteiden viennin voimakas vähentyminen.

Jos jälkimmäiseltä olisi vältytty, ensimmäinenkin olisi kestetty. Jos kultaisten Nokia-vuosien tuottavuuskehitys olisi jatkunut, kilpailukykyongelmaa ei olisi syntynyt.

Mutta mitä sitten? Nyt on nyt, silloin oli silloin ja jos on jos.

"Muutetaan viennin rakennetta" on ihan oikea vastaus. Nostetaan tuottavuutta ja uudistetaan Suomen taloutta – ihan oikein.

Oikea vastaus ei aina ole koko vastaus. Näitä tavoitteita on ajettava, mutta työ on hidasta, ja se etenee yleensä omaehtoisesti yrityksissä. Jos valtiovalta haluaa avittaa uudistumista, se poistaa tieltä esteitä, vahvistaa koulutusta ja tarjoaa yrityksille apua tutkimukseen ja tuotekehittelyyn. Suunnitellut koulutuksen ja tutkimuksen säästöt eivät tietenkään edistä tuottavuutta kasvattavaa uudistumista.

Suomi ei voi jäädä odottelemaan, josko tuottavuuden virta voimistuisi. Kilpailukykyä on palautettava alentamalla yksikkötyökustannuksia.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne tulkitsee työajan pidentämisen tarkoittavan "satojatuhansia uusia työttömiä" (Ylen uutiset 11. 8.). On oikeastaan hyväntahtoista tulkita, että entinen valtiovarainministeri ymmärtää näin vähän talousteoriaa. Pahantahtoista kun olisi arvioida, että hän muuntaa totuutta sopimaan oppositiopolitiikan tarpeisiin ja panee sen kansantalouden etujen edelle.

Valinta käy selväksi, jos tulkitsee, että edessä on – kuten hallitus sanoo – vain kaksi vaihtoehtoa: lisää leikkauksia tai kustannuksia karsiva yhteiskuntasopimus ja veroale. Kansantalouden kannalta on ilmiselvää, että jälkimmäinen vaihtoehto on parempi.

Stubb: Velkaantuminen ei vielä lopu – katso koko tiedotustilaisuus budjetista
Stubb: Velkaantuminen ei vielä lopu – katso koko tiedotustilaisuus budjetista
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) kertoi keskiviikkona, että valtiovarainministeriön budjettiehdotus vuodelle 2016 on ”yllätyksettömän tiukka”. Vaikka menoja karsitaan kovalla kädellä, velkaantuminen ei vielä pysähdy. Itse asiassa alijäämä kasvaa hieman vuoden 2015 tasosta. Videolla on Stubbin tiedotustilaisuus kokonaisuudessaan. Kuvaus: Terhi Liimu.
Stubb: Lisäämme budjetilla luottamusta
Stubb: Lisäämme budjetilla luottamusta
Valtiovarainministeriö pohtii ensi vuoden budjettia parhaillaan Königstedtin kartanossa Vantaalla. Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) kertoi, että budjetti on pienempi kuin edellinen ja sen tarkoitus on tuoda luottamusta Suomeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat