Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiina ei rohkene täysin irrottaa otettaan valuutasta

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kiinan devalvaatio kuluneella viikolla yllätti ja herätti markkinoilla pelkoa valuuttasodasta. Devalvaatio oli suurin kahteen vuosikymmeneen. Kiinan yuanin arvosta on kadonnut nelisen prosenttia muutamassa päivässä.

Se olisi melkein käynyt normaalista vaihtelusta, jos kyseessä olisi muu kuin Kiina. Nyt osakemarkkinat säikähtivät Euroopassa asti. Yhdysvalloissa keskustellaan, pitäisikö keskuspankin siirtää ohjauskoron nostamista nollakoron tienoilta. Kiinan keskuspankin edustaja on saanut rauhoitella, että mitään kymmenen prosentin devalvaatiota ei tule.

Päällisin puolin toimenpide kertoo Kiinan talouden hidastumisesta ja viennin vähenemisestä.

Kiinan vienti pieneni heinäkuussa kahdeksan prosenttia vuoden takaisesta. Teollisuustuotannon kasvu hidastui. Esimerkiksi teräksen tuotanto kärsii jatkuvasta ylikapasiteetista ja heikosta kotimaan kysynnästä.

Devalvaatio kertoo kuitenkin myös siitä, miten herkillä ohjaksilla Kiinan johtajat ohjailevat talouspolitiikkaa, ja ilmeisesti viennin ehdoilla.

Yuanilla ei ole ollut vapaasti kelluvaa kurssia, vaikka Kiina on luvannut lopettaa valuuttansa säätelyn. Yhdysvallat on syyttänyt vuosia Kiinan pitävän yuania keinotekoisen alhaisena suhteessa dollariin. Nyt Kiina antaa markkinoiden rajallisesti määrätä kurssin, mutta keskikurssin määrittelee yhä keskuspankki.

Iso asia tapahtumien taustalla on se, että markkinoiden hallitseminen on osoittautunut Kiinan johdolle haasteellisemmaksi kuin demokratian hillitseminen. Viranomaiset puuttuvat talouden toimintaan myös välttääkseen poliittisen liikehdinnän uhkaa.

Kiinan viranomaiset esimerkiksi tukivat osakekursseja kesäkuun romahduksen aikana summalla, jonka arvioitiin vastanneen kymmentä prosenttia maan bruttokansantuotteesta. Viranomaiset rauhoittivat paitsi markkinoita myös miljoonia keskiluokkaisia kiinalaisia, jotka ovat panneet rahaa osakkeisiin.

Mitä talouden kasvuvauhtiin tulee, edes Kiinassa kasvua ei voi olla jatkuvasti kymmenen prosenttia vuodessa. Kehittyvän talouden kasvu tapaa heiketä, kun bruttokansantuote asukasta kohden saavuttaa riittävän korkean tason. Niin on käynyt myös Kiinalle, joka virallisesti tähtää yhä seitsemän prosentin kasvuun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat