Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hintakupla uhkaa yksiöiden kauppaa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Vajaat kolme vuotta asuntokauppa on madellut historiallisen syvässä suossa. Koko maassa on sinä aikana jäänyt tekemättä noin 20 000 asuntokauppaa.

Taantumasta huolimatta ihmiset elävät. Nuoret ja myös vanhemmat ihmiset aloittavat ja lopettavat parisuhteita. Asunnon vaihto- ja ostotarpeet eivät lopu. Yhden hengen talouksia syntyy niin kuin lapsiakin. Väki myös muuttaa vilkkaasti työn perässä Etelä-Suomen kasvukeskuksiin.

Patoutunut tarve näyttää ajavan ostajia liikkeelle erityisesti pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Kysyntä ryöpsäytti asuntokaupan kymmenen prosentin kasvuun alkuvuodesta. Hypoteekkiyhdistyksen (Hypo) mukaan hintojen aleneminen näyttää pysähtyneen ja asettuneen vaakatasolle, kun hinnat puhdistetaan kausivaihteluista.

Kun Hypo yhdisti tiedot hinnoista ja asuntokauppojen määristä, asuntomarkkinoiden vaarallinen vinouma paljastui: yksiöiden kauppa kävi hurjana alkuvuodesta. Kasvu oli räjähdysmäistä: yli 40 prosenttia vuoden takaisesta.

Tietysti myös yksiöiden neliöhinnat karkasivat omille urilleen. Kun niitä verrataan kolmioihin ja sitä suurempiin huoneistoihin, eroa on syntynyt jo lähes 40 prosenttia. Vielä ennen vuoden 2008 finanssikriisiä yksiöiden neliöhinnat olivat vain parikymmentä prosenttia kalliimmat kuin kolmioissa. Iso esteetön kylpyhuone kun maksaa.

Yksi syy muutokseen on varmasti se, että iso joukko sijoittajia – erilaisia rahastoja ja yksityishenkilöitä – on rynnännyt ostamaan pienasuntoja. Yksiöistä saatava tuotto on houkutellut enemmän kuin sijoittaminen muihin kohteisiin.

Toinen syy voi olla jatkuva ja kova vuokrien nousu. Nuoret parit ajattelevat, että taloudellisesti järkevämpää on mennä pankkiin, varsinkin nyt, kun asuntoluottoa saa edullisemmin kuin ehkä koskaan aikaisemmin. Kova kilpailu on pienentänyt marginaalejakin.

Epävarmuus työsuhteen pysyvyydestä, lähivuosien alhainen tulokehitys sekä halu kuluttaa rahaa myös matkustamiseen ja harrastuksiin jarruttavat isojen lainojen ottoa.

Voi olla, että suomalaiset nuoret sukupolvet palaavat takaisin 1970-, 1980- ja 1990-lukujen tapaiselle asumisuralle: ensin yksiöön, sitten kaksioon ja vasta sitten kolmioon ja rivi- tai omakotitaloon. Oli poikkeuksellista, että 2000-luvun kovan talouskasvun aikana nuoret parit uskalsivat ostaa ensiasunnoksi kolmion.

Varovaisuuteen on jossain määrin aihetta, vaikka asuntovelallisten ei tarvitse pelätä korkojen nousua vielä tänä eikä ensi vuonnakaan.

Jos muiden euromaiden talouskasvu voimistuu tulevaisuudessa ja työttömyys alkaa vähentyä, korkojen lievä nosto on mahdollista. Lieväkin nosto olisi kuitenkin myrkkyä Suomen kitkuttelevalle asuntokaupalle, jos Suomen talouden kasvu laahaa vielä silloinkin euromaiden joukon hännillä, niin kuin se nyt tekee.

Ainoa tapa, jolla valtio voi vähentää asumiskustannuksia, on karsia rakentamisen hintaan vaikuttavia kalliita normeja. Ne pakottavat rakentamaan kaikkiin yksiöihin esteettömiä, suuria kylpyhuoneita ja kymmeniätuhansia euroja maksavia parkkipaikkoja.

Normien purkaminen on mainittu hallitusohjelmassa, mutta lääkkeet purevat hitaasti. Siihen, että rakennusliike suunnittelee, hakee lupaa rakentamiseen ja ryhtyy toimeen, kuluu usein neljäkin vuotta. Asuntokannasta vain prosentti on uudistuotantoa.

Silti kuntien pitäisi vaatia rakennuttajia ja rakennusliikkeitä kehittämään uudenlaisia, ekologisesti järkeviä ratkaisuja pienasuntojen tuotantoon. Niiden tarve ei lopu koskaan, sillä Suomi sinkkuuntuu takuuvarmasti Ruotsin perässä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat