Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyrian Assad on häpeätahra

Pääkirjoitus
 
Kari Huhta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimittaja.

Siitä ei ole kuin vajaat kolme vuotta, kun Suomen silloinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) piti selvänä, että Syyriassa sodan omaa kansaansa vastaan käynnistänyt presidentti Bashar al-Assad "poistuu tavalla tai toisella, lentokoneella tai jalat edellä".

Ehkä nyökyttelin. Olin samaa mieltä, ja niin olivat useat muutkin Syyrian tapahtumien seuraajat.

Mutta siellä se Assad edelleen on.

Syksyllä 2013 Syyrian sota oli jo jatkunut puolitoista vuotta. Kuolleet laskettiin kymmenissätuhansissa ja naapurimaihin paenneet sadoissatuhansissa. Nyt kuolleet lasketaan sadoissatuhansissa ja pakolaiset miljoonissa, eikä sota osoita minkäänlaisia päättymisen merkkejä.

Mikä pahinta, Syyrian sota on jatkuessaan kehittynyt lähes käsittämättömäksi myrkkypaiseeksi, ajoittain kirjaimellisesti. Sodan synnyttämistä hirviöistä pahin on terrorijärjestö Isis, jota kansainvälinen liittouma yrittää nyt tuhota muun muassa ilmapommituksilla.

Lähes kaikki kuviteltavissa olevat osapuolet ovat myötävaikuttaneet joko tekemisellään tai tekemättömyydellään Assadin vallan ja sodan jatkumiseen. Assadin varhaisen syrjäyttämisen esti Venäjä.

Asetelma oli vielä suhteellisen yksinkertainen alkuvuodesta 2011, kun Assadin armeija vastasi voimistuviin poliittisiin protesteihin muun muassa tykkitulella. Kapinaan noussut väestö oli enimmäkseen sunnimuslimeja. Monet Syyrian vähemmistöt hakivat turvaa Assadin alaviittiväestön johtamalta hallitukselta, mutta oppositio oli vielä maltillinen.

Jako syveni, kun Venäjä torjui päätöksiä YK:n turvallisuusneuvostossa, länsi haparoi ja oppositio sirpaloitui.

Iran astui kuvaan ja järjesti Libanonin shiiamuslimien aseistetun Hizbollah-järjestön Assadin avuksi.

Yhdysvallat uhkasi pommittaa Syyriaa, kun Assadin armeija käytti kemiallisia aseita, mutta maa suostui Venäjän esittämään operaatioon Syyrian kemiallisten aseiden tuhoamiseksi. Assadista tuli neuvottelukumppani.

Kiistely Assadin kohtalosta jatkuu, mutta maltillisesta oppositiosta on jäljellä vain raamit. Yhdysvallat on tänä vuonna onnistunut kouluttamaan 50 oppositiotaistelijaa, joiden kimppuun al-Qaidan haaraosasto hyökkäsi heti.

Milloin Assad sitten kaatuu?

"Assad kaatuu, kun kansainvälinen yhteisö niin päättää", sanoo Syyrian varjohallituksen täysin valtaa vailla oleva pääministeri Ahmed Toameh.

Se päivä ei ole näkyvissä.

Kari Huhta kari.huhta@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n ulko- ja
turvallisuuspolitiikan toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat