Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luotettavat tilastot olennaisia demokratialle – Suomen vältettävä Kreikan vaikea tilanne

Pääkirjoitus
 
Marjo Bruun
Kreikan tukipaketit rautalangasta väännettynä
Kreikan tukipaketit rautalangasta väännettynä
HSTV väänsi kirjaimellisesti rautalangasta Kreikan kolme suurta tukipakettia. Reippaassa minuutissa pääset myös kärrylle siitä, miksi maan talous on kriisissä. Toimittaja ja leikkaus: Esa Juntunen HS, grafiikka: Sofia Pusa HS.
Vieraskynä-palstalla julkaistaan asiantuntijakirjoituksia. Noin 4 300 merkin mittaisia tekstejä voi tarjota osoitteeseen hs.artikkeli@hs.fi. Toimitus editoi julkaistavat artikkelit.

Talouskriisi, erityisesti Kreikan vaikea tilanne, on muistuttanut virallisten tilastojen merkityksestä päätöksenteossa sekä luotettavan tilastotiedon arvosta yhteiskunnassa.

Tilastotietojen luotettavuus nousi yhdeksi tärkeimmistä ehdoista Kreikan avustusohjelmasta käytäville neuvotteluille eurohuippukokouksen julkilausumassa. Kolmantena toimenpiteenä heti vero- ja eläkejärjestelmää koskevien vaatimusten jälkeen edellytettiin "Kreikan tilastolaitoksen (ELSTAT) täysimääräisen oikeudellisen riippumattomuuden turvaamista".

Huoli kreikkalaisten tilastotietojen luotettavuudesta ja riippumattomuudesta on edelleenkin ilmeisen suuri. Tosiasioista piittaamaton tai tosiasioita muokkaava päätöksenteko johtaa suuriin ongelmiin.

Perinteisesti katsotaan, että päätöksenteko tarvitsee tuekseen tosiasioita. Tilastotiedot ovat olennaisia demokratian ja kansainvälisten sopimusten toimivuudelle.

Euroopan unionissa ja kansallisessa keskustelussa nousee usein esille käsite "evidence based decision making". Se perustuu ajatukseen siitä, että poliittisia linjauksia tehtäessä tulee hyödyntää saatavilla olevaa tietoa ja indikaattoreita. Tämän lisäksi tulee määritellä käytettävät tietolähteet ja seurattavat indikaattorit, jotta päätösten vaikutuksia voi tarkastella avoimesti.

Yhteiskunnallisen päätöksenteon valmistelussa ja seurannassa asioita kuvataan faktapohjaisesti useimmiten tilastoilla, tilastoista johdetuilla indikaattoreilla tai tutkimuksilla. Tilastotietojen käytöstä on tullut niin jokapäiväistä, että parhaiten tilastot huomataan silloin, kun ne puuttuvat tai ovat vaillinaisia tai virheellisiä, eli kun niihin ei voida luottaa.

Virallinen tilastotuotanto Euroopan unionin alueella perustuu YK:n virallisen tilaston perusperiaatteisiin ja unionin käytännesääntöihin. Niissä molemmissa painotetaan muun muassa toiminnan puolueettomuutta, läpinäkyvyyttä, laadun hallintaa, tietosuojaa, tehokkuutta, ajantasaisuutta, relevanssia ja tarkkuutta.

Keskustelu virallisen tilaston roolista ja merkityksestä sekä luotettavan tilastotiedon arvosta yhteiskunnassa on kriisien seurauksena vahvistunut.

Virallisen tilastotoimen tehtävänä on tuottaa laadukasta ja käyttäjien tarpeita tyydyttävää tietoa. Tätä tehtävää varten Euroopan neuvosto ja parlamentti ovat päivittäneet Euroopan tilastoista annettua lainsäädäntöä.

Tavoitteena on vahvistaa tilastolaitosten riippumattomuutta sekä tilastolaitosten pääjohtajien riippumattomuutta poliittisesta ohjauksesta. Lisäksi halutaan määrittää selvemmin virallista tilastotoimea ja kansallisten tilastovirastojen roolia kansallisen tilastotoimen koordinoijina.

Kreikan tapauksessa huippukokouksen julkilausuma riippumattomuudesta ei kuitenkaan riitä. Kreikan tilastovirasto tarvitsee edellä mainitun tilastolainsäädännön toimintansa tueksi. Lisäksi se tarvitsee muun muassa laadukkaita perusaineistoja, tilastojen laatuun sitoutumista sekä voimavaroja ja osaamista.

Kreikassa näistä kaikista on pulaa. Kreikan tilastovirasto pyrkiikin aktiivisesti ratkomaan esille nousseet ongelmat yhteistyössä EU-komission kanssa.

Asiat eivät ole itsestään selviä Suomessakaan. Tässä rekisteriaineistojen luvatussa maassa on Euroopan tilastoasetuksen päivityksen seurauksena käynnistynyt tilastolain uudistustyö. Työssä selvitetään muun muassa Tilastokeskuksen tiedonkeruuvaltuuksien laajentamista.

Tilastokeskuksen tavoitteena on tilastotuotannon tehostaminen ja tuottavuuden parantaminen uusien tietolähteiden avulla.

Valtionhallinnon leikkaukset ovat kohdistuneet myös Tilastokeskukseen, jonka henkilöstöstä on kymmenen viime vuoden aikana leikattu viidennes. Näin on tehty siitä huolimatta, että uusia tilastotehtäviä on tullut runsaasti sekä EU:sta että kotimaasta. Toivottavasti tilanne ja sen seuraukset eivät Suomessa kuitenkaan ajaudu kaoottisiksi, kuten Kreikassa on käynyt.

Marjo Bruun
Kirjoittaja on Tilastokeskuksen pääjohtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat