Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aika keskustella sähkönkulutuksesta

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kun keskustellaan keinoista tuottaa sähköä, on syytä keskustella myös siitä, tarvitaanko Suomessa lisää sähköä tulevina vuosikymmeninä ja kuka sitä tarvitsee eniten.

Sähkön kokonaiskulutus on vähentynyt jo useina vuosina peräkkäin. Tärkeimmäksi syyksi tähän on mainittu taantuma, jossa Suomi on elänyt viime vuosikymmenen lopulta alkaen.

Tilastokeskuksen vuoden 2013 ennakkotietojen perusteella sähköllä on Suomessa karkeasti laskien neljä käyttäjää. Metsäteollisuus käyttää eniten sähköä – mutta se myös tuottaa sitä itselleen. Metalliteollisuus, kemianteollisuus ja muu teollisuus käyttävät neljänneksen. Palvelut ja julkinen kulutus muodostavat vajaan neljänneksen. Viimeisen neljänneksen käyttävät kotitaloudet ja maatalous. Muutama prosentti virtaa harakoille.

Sähkönkulutuksen kasvua epäilevien, kuten Aalto-yliopiston professorin Peter Lundin, mukaan ennusteet perustuvat laskelmiin, jotka eivät ota huomioon rakenteiden muuttumista. Tämän näkemyksen mukaan sähkönkulutus tasaantuu tai vähenee. Suomalaisen raskaan teollisuuden kysyntä vähenee, ja esimerkiksi peliala ei kuluta sähköä yhtä paljon. Sähköautotkaan eivät yleisty vuosikausiin.

Toista mieltä on esimerkiksi Teknologian tutkimuskeskus VTT, jonka mukaan sähkönkulutus lisääntyy, koska Suomen koko energiajärjestelmä sähköistyy. Teollisuus korvaa polttoaineita sähköllä. Sähköä tarvitaan entistä enemmän liikenteessä, eivätkä virtaa vie vain sähköautot vaan myös biopolttoaineiden valmistaminen.

Sähköä tarvitsee yhä myös esimerkiksi terästeollisuus pitkälle jalostettujen tuotteiden valmistamiseen. Samoin perinteisen mekaanisen puunjalostuksen jalostusarvon katsotaan lisääntyvän ja uusien tuotteiden tekemisen kuluttavan sähköä.

Kodeissa sähkönkäyttö lisääntyy muun muassa sen takia, että öljylämmityksen korvaamiseen käytetään ilma- ja ilmavesilämpöpumppuja. Kaukolämmitteisten omakotitalojen sähkönkäyttö on selvästi vähäisempää kuin muiden omakotitalojen.

Sähköä kuluu entistä enemmän, vaikka sähkön hinta saisi teollisuuden, palvelut ja julkisen sektorin käyttämään sähköä säästeliäämmin ja vaikka kuluttajat ohjattaisiin käyttämään sähköä säästäviä laitteita, kuten led-lamppuja.

Vastakkaisen näkemyksen mukaan esimerkiksi Saksan ja Ruotsin sähkönkulutus ei ole enää kasvanut, vaikka taloudet kasvavat.

Mielenkiintoisen kierteen keskusteluun ovat tuoneet tutkijat, jotka varoittavat tietoliikenteen ja tietojenkäsittelyn syövän sähkömme tulevaisuudessa.

Jyrkimpien arvioiden mukaan miljardit kännykät ja tietokoneet, tietoverkko reitittimineen sekä palvelinkeskukset käyttävät jo yli kymmenen prosenttia maailman sähköstä.

Myös Suomessa tietotekniikka voi kuluttaa Aalto-yliopiston professorin Jukka Mannerin mukaan ensi vuosikymmenellä jopa viidenneksen tuotetusta sähköstä. Se vastaa tutkijan laskelmissa vaikkapa yhden ydinvoimalan sähköntuotantoa. Kodit ja toimistot käyttävät ehkä kolmanneksen tietotekniikan kuluttamasta sähköstä. Toisen kolmanneksen syö verkko, ja palvelinkeskukset käyttävät loput.

Laitteiden tehokkuutta voi parantaa, ja esimerkiksi tietokonekeskusten hukkaenergiaa voi käyttää lämmitykseen. Suuret internetin toimijat ovat kiinnittäneet asiaan huomiota. Mutta tietotekniikan sähkönkulutuksen tehostaminen vaatii Mannerin mukaan suuria panostuksia.

Yleisempi opetus tulee maailmalta. Esimerkiksi Saksassa kallis sähkö on kannustanut käyttämään sähköä tehokkaammin kuin Suomessa, jolloin esimerkiksi kotitalouksien lopulliset energiakustannukset ovat molemmissa samaa luokkaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat