Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oppiiko ihminen historiasta mitään?

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Satakunnan Kansa pohtii, miten toisen maailmansodan muisto näkyy nykymaailmassa. Japanin antautumisesta on lauantaina kulunut päivälleen 70 vuotta."Vanhan hokeman mukaan historian tärkein opetus on se, ettei ihminen opi historiasta mitään. Jos tämä pessimistinen lausahdus pitää paikkansa, toisen maailmansodan opetukset unohtuvat ajan kuluessa. Pitää esimerkiksi muistaa, että tuon sodan kokeneet ovat jo pääosin kuolleita tai sitten hyvin vanhoja."

"Sodalla romantisointi on yksi arveluttava merkki. On eri asia leikkiä sotaa tietokonepeleillä kuin olla itse kauhun ja hävityksen keskellä."

"Toisen maailmansodan muistojen haalistumisesta huolimatta valtiot voivat pitää järjen päässään. Tietoisuus ydinaseen käyttämisen lopullisista seurauksista on kaikille kirkas. Samoin maailman maat ovat nykyään vahvassa keskinäisessä riippuvuussuhteessa globaalin talousjärjestelmän vuoksi."

Kalevan mukaan kiristykset koulutusrahoista heikentävät tulevaisuudessa Suomen taloudellisia mahdollisuuksia.

"Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön OECD:n tuoreen raportin mukaan talouskasvu on tiiviissä yhteydessä koulutukseen. Tämä unohdetaan usein, kun ajatellaan pelkästään talouden lyhyen ajanjakson tasapainotusongelmia. Näin näyttää käyvän Suomessa."

"Koulutuksessa on paljon tyhjäkäyntiä, jota on kyettävä vähentämään. Yksistään yliopistomaailmassa joudutaan tekemään turhanaikaista paperityötä pelkästään erilaisten hankkeiden saamiseksi ja sitä kautta tutkimuksen rahoituksen turvaamiseksi. Tässä jos missä on paikka rakenneuudistukselle."

"Rahaa tutkimus- ja opetustyöhön ei ole ollut tähänkään saakka liikaa, joten lisäkiristykset tulevat näkymään lopputuloksessa, koulutuksen laadussa ja osaamisen tasossa. Sitä kautta ne heijastuvat suoraan taloudellisiin mahdollisuuksiin. Leikkaukset ovat ristiriidassa sen kanssa, että hallitus pitää osaamista ja koulutusta yhtenä viidestä kärkihankkeestaan."

Iltalehti kehottaa tarkkailemaan Kiinan taloutta suomalaisnäkökulmasta.

"Kiinan taloustilanne luo varjon koko maailmantalouden ylle. Jos Kiina ei pysty ylläpitämään vahvaa vientiään ja hyvää talouskasvuaan, se merkitsee heikentyvää vientiä myös monille muille maille. Suomi, jonka viennistä investointitavarat muodostavat merkittävän osan, saa olla erityisen huolissaan."

"Meillä omat ja Kreikan taloushuolet ovat vieneet huomion. Nyt on syytä katsoa tarkasti myös Kiinan suuntaan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat