Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uudet lajit innostavat nuoria arkiliikuntaan

Pääkirjoitus
 
Veli Liikanen ja Anni Rannikko

Liikkumaan lähdetään, jos tekemisestä saa iloa, yhteenkuuluvuuden tunteita, "cooliuden" fiiliksiä ja vertaisten tunnustusta.

Liian vähäinen liikkuminen on kaikenikäisten ongelma, mutta erityisesti huomiota kiinnitetään nuoriin. Myös uuden hallitusohjelman konkreettisin liikuntapoliittinen tavoite, tunti liikkumista koulupäiviin, kohdistuu lapsiin ja nuoriin.

Viime vuosiin saakka nuorten liikuntaa on yritetty lisätä erityisesti perinteisen liikuntapaikkarakentamisen ja seuraliikunnan avulla.

Urheiluseurat ovat lasten ja nuorten yleisin liikunnan harrastusympäristö. Nuorten varttuessa yhä useampi kuitenkin lopettaa seuraliikunnan harrastamisen. Maailman terveysjärjestön (WHO) vuoden 2010 koululaistutkimuksen mukaan yli puolet 11-vuotiaiden ikäluokasta osallistuu urheiluseuratoimintaan, 15-vuotiaista enää kolmannes.

Seuraliikunnan lopettamisen taustalla ovat esimerkiksi kaverien valinnat, huono keskusteluyhteys valmentajiin sekä tunne omasta merkityksettömyydestä lajiharrastajana. Junioriputkessa edettäessä kilpailullisuus ja harjoittelun vaatima aika lisääntyvät.

Liikkuvien nuorten määrän kasvattaminen vaatii entistä monipuolisempaa erilaisten liikkumisen tapojen valikoimaa. Monet nuorten keskuudessa suosiotaan kasvattaneet uudet liikuntalajit, kuten skeittaus, parkour ja roller derby, laajentavat käsitystämme liikunnan tekemisen tavoista ja tiloista.

Merkittävälle osalle nuorista liikuntainnostuksen syttyminen kytkeytyy elämyksiin ja alakulttuurisiin koukkuihin. Liikkumaan lähdetään, jos tekemisestä saa iloa, yhteenkuuluvuuden tunteita, "cooliuden" ja siisteyden fiiliksiä sekä vertaisten tunnustusta.

Tiukkapipoinen, "nolo" liikunta tai perinteisten liikuntajärjestöjen ohjelmallisuus ei houkuta näitä nuoria. Skeittauksen ja parkourin kaltaisella elämäntapaliikunnalla on tärkeä rooli nuorten liikuntamahdollisuuksien monipuolistajana.

Nuorten liikuntamaailmojen moninaistuminen on osin seurausta siitä, että perinteiset liikunnan järjestämisen tavat eivät tavoita edes kaikkia liikkuvia nuoria – saati niitä, joiden elämään liikunta ei kuulu. Elämäntapaliikuntalajeissa liikuntaa saatetaan harrastaa ikään kuin vahingossa: oheistuotteena yhdessä tekemiselle ja alakulttuuriin kuulumiselle.

Nuorten liikunnan tilat ja tavat ovat muuttuneet niin radikaalisti, ettei aikuisten katse enää aina tavoita ja tunnista niitä.

Samaan aikaan, kun olemme huolissamme lasten liikkumattomuudesta, häiriinnymme nuorten vääränlaisesta, väärissä paikoissa ja väärään aikaan tapahtuvasta liikkeestä. Tästä esimerkkinä ovat muun muassa paikalliset konfliktit elämäntapaliikkujien ja alueiden asukkaiden välillä.

Julkisen tilan ottaminen elämäntapalajien käyttöön on osa lajien kapinallista viehätystä, mutta useimmiten tilasta kamppaillaan varsin kompromissinhakuisesti. Lajiharrastamisen todellisuus on kaikkea muuta kuin uhkakuvissa maalailtua vandalisointia ja katuhäirintää.

Myönteinen imago on lajeille tärkeä. Sen varjelemiseksi harrastajat muun muassa jakavat lajitietoutta ja käyttäytymiskoodistoa verkossa.

Nuorten näkemys liikunnasta on usein erilainen kuin liikuntapolitiikan suunnittelijoiden, liikunnanohjaajien tai opettajien käsitys siitä. Olennaista onkin pohtia, kuinka nuorten liikunnan moninaisuus tunnistetaan ja tunnustetaan – ja kuinka omaehtoista toimintaa voidaan tukea ilman, että itse tekemisen viehätys katoaa.

Nuoret tarvitsevat tilaa, jossa he voivat luovasti rakentaa uutta, omanlaistaan liikunnallista elämäntapaa vertaistensa kanssa. Monimuotoinen liikkuminen ja liikunnan hauskuus ovat tärkeitä sekä liikkumattomien nuorten liikkeelle lähtemisen että tulevien huippu-urheilijoiden kehittymisen näkökulmasta.

Paljon painoa tulisi laittaa liikkumiselle, joka läpäisee nuorten arjen. Hallitusohjelman tavoitetta päivittäisestä tunnin liikkumisesta ei saavuteta harjoitusohjelmilla vaan liikkumaan houkuttelevilla arjen ympäristöillä ja hyödyntämällä nuorten omaa mielikuvitusta.

Veli Liikanen ja Anni Rannikko
Liikanen on tutkija nuorisoalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Juveniassa Mikkelin ammattikorkeakoulussa. Rannikko on tutkija Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden laitoksella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat