Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kyllä, tapoin Bambin äidin mutta en Cecil-leijonaa

Pääkirjoitus
 
Petri E. Korhonen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien toimituspäällikkö

Britanniassa kyläillyt suomalaisnainen hiljensi sikäläiset tuttavansa kertomalla lähtevänsä syksyllä metsästämään.

"Siis sinä, äitinä? Kettujahti? Cecil-leijona? Miten voit tehdä jotain noin raakaa", seurue takelteli ja vaihtoi äkkiä puheenaihetta.

Reaktiota selittää tietty käsite-ero. Monelle britille "hunting" tarkoittaa vain raakaa ketunajoa ratsuin ja koiralaumoin. Riistalintujen ampuminen olisi "shooting", saksanhirvijahti kai "stalking". Villieläinten kannan säätely voi olla myös "gamekeeping".

Valkohäntäpeurojen kyttäyksestä puhunut suomalainen aikookin vastedes tarkistaa kuulijoilta etukäteen, minkä termin he käsittävät vähiten väärin.

Toinen syy inhonväristyksille on harrastuksen maine. Siinä missä Pohjoismaissa metsästys on ollut tavisten arkea, briteille se on yläluokkaisten maanomistajien tai nousukkaiden huvia. Poseerasivathan Madonna ja elokuvaohjaaja Guy Ritchiekin aikoinaan 20 000 punnan arvoisten fasaanihaulikkojensa kanssa, kun he leikkivät kartanon herrasväkeä.

Kun tähän lisätään vielä kohu amerikkalaisen trofeemetsästäjän Zimbabwessa heinäkuussa törkeästi surmaamasta Cecil-leijonasta, onko ihme, ettei touhu näytä kovin terveeltä?

Asenteet osoitti hyvin Bond-elokuvatähti Roger Moore, joka Cecil-muistokirjoituksessaan julisti metsästäjät kieroutuneiksi tappajiksi. Tämä ei estä häntä kehumasta häränfileen ihanuutta, "koska olen piintynyt lihansyöjä".

Moorelle, kuten useimmille urbaaneille eurooppalaisille, liha tulee kaupan tiskiltä. Kenenkään ei tarvitse ottaa vastuuta eläimen kuolemasta, kun pihvit tuotetaan keskitysleirimäisesti poissa näkyvistä.

Luultavasti suomalaiset ymmärtävät helpommin yhteyden täkäläisen metsästyksen ja lihanhankinnan välillä – sekä eron Cecilin kaatajiin. Silti yhtä helppoa on sanoa brittien tavoin, ettei kukaan enää tarvitse elääkseen riistalihaa.

Sekin on täysin totta. Kasvissyöjäkin pysyy mainiosti hengissä, voi hyvin ja saa ruuasta nautintoa.

Mutta Suomessa riista on onneksi yhä myös tavallisen kansalaisen villiruokavalinta. Lähiniityltä haettu Bambin isä tai äiti on vastalauseemme tehotuotannolle, sille merten takaa tuodulle teolliselle bulkkilihalle, jota muun muassa britit joutuvat syömään.

Petri Korhonen petri.e.korhonen@hs.fi
Twitter: Petri2020
Kirjoittaja on HS:n toimituspäällikkö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat