Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raide-Jokerista saa enemmän kuin vain poikittaislinjan

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suunnitelmat Raide-Jokerista ovat tulossa Helsingin ja Espoon päättäjien myllytykseen vielä tänä syksynä. Helsingin Itäkeskuksen ja Espoon Keilaniemen välille kaavaillun pikaraitiotien rahoituksesta on jo ehtinyt viritä vähän kiistelyäkin.

Helsingin kaupunginkanslian päällikkö Tapio Korhonen on muistuttanut, että HKL:n investoinnit uhkaavat paisua yli äyräiden. Raide-Jokeri maksaa 300 miljoonaa euroa. Summa tosin ei tulisi kokonaan Helsingin harteille, vaan Espoo maksaisi siitä tietysti osansa.

HKL:n johtokunta puolestaan on sitä mieltä, että kaupungin investointikatto ei koske kuntayhtymää, vaan se kattaa vain kuntakonsernin investointikustannukset.

Bussin 550 poikittaislinjan korvaavan Raide-Jokerin toteuttamista on tutkittu useita vuosia. Linjalla on arkipäivisin yli 40 000 matkustajaa, ja bussit jonoutuvat ruuhka-aikoina.

Tulevaisuudessa kulkijoiden määrä kasvaa muun muassa siksi, että Metropolia-ammattikorkeakoulun kampus rakennetaan Myllypuroon Itäkeskuksen naapuriin. Yli 6 000 opiskelijaa matkaa kampukselle eri puolilta seutua.

Uusi pikaraitiovaunutie lisäisi poikittaisen joukkoliikenteen luotettavuutta ja matkustusmukavuutta, jos se aloittaisi liikennöinnin vuosina 2020–2023. Raide-Jokerin kyytiin mahtuisi nykyistä paljon enemmän matkustajia: yhteen vaunuun mahtuu kaksin- tai kolminkertainen määrä väkeä bussiin verrattuna.

Koska pikaraitiovaunut vähentäisivät liikenteen melua, mahdollisuudet rakentaa uusia asuntoja raideyhteyden varteen paranisivat. Maita omistava Helsinki voisi saada tonttien myynnistä tai vuokrista tuloja kymmenien vuosien ajan.

Rakentaminen osuisi sopivasti ajankohtaan, jolloin seudun suurimman infrahankkeen länsimetron rakentaminen on loppusuoralla. Kun työt ovat loppumassa alan firmoilta, urakoita saa edullisesti. Hanke myös työllistää ja tuo verorahaa kaupungeille.

Raide-Jokerissa ei pitäisi tyytyä vain siihen, että parannetaan poikittaisliikennettä. Tavoitteeksi pitäisi ottaa uuden aikakauden älykkään liikennejärjestelmän kehittäminen. Siis samaan tapaan kuin HKL työsti yhdessä Transtechin kanssa arktisesta raitiovaunusta vientituotteen ja toi työtä Otanmäkeen. Myös Raide-Jokeri-hanke Kehä I:n sisäpuolella saattaisi säteillä työtä Kainuuseen asti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat